Belföld

Erre futja a közlekedésfejlesztési pénzből

Átalakítják a Széll Kálmán teret, előkészítik a 2-es villamos felújítását, P+R parkolót építenek a békásmegyeri HÉV-állomáshoz és egységes utastájékoztatással is kecsegtetnek a fővárosi képviselők.

Közlekedésfejlesztésről is szavaztott ma a Fővárosi Közgyűlés. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium másfél milliárd forintot biztosított a 2012-es költségvetésben a fővárosnak, ennek elosztása így néz ki:

A már korábban jóváhagyott hárommilliárd forint mellett további 450 milliót költhet a főváros a Széll Kálmán tér felújítására, mivel a már meglévő forrás csak a központi elemek kivitelezésére lenne elegendő. A pluszpénzből a Várfok utca rézsűjébe liftet és mozgólépcsőt is építenének, a Széna téren pedig a Volánbusz végállomás szerepét csökkentik, javítják a kerékpáros kapcsolatot, akadálymentesítik a gyalogos felületeket és forgalomcsillapításra is számítani lehet.

A keretből megkezdik a 2-es villamos felújításának előkészítését. A konkrét munka jövő év elején kezdődik és 250 millió forintból gazdálkodhatnak. Az előkészítés során a felújítandó, átépítendő elemek megvalósíthatósági tanulmányait, engedélyezési terveit készítik el. A tervek szerint növelik a végállomások peronjainak hosszát és átépítik vágányhálózatukat is, akadálymentesítik a megállókat, a Balassi Bálint utcában felújítják a pályát, átépítik a lánchídi aluljárót.

Szintén januártól kezdődhet meg 210 millió forintos költséggel a békásmegyeri HÉV-állomás melletti P+R (park+ride) parkoló fejlesztése. A projektben a 11-es út keleti oldalán 7500 négyzetméteren alakítanának ki 250 autónak helyet adó parkolót, az Ország úti parkolót pedig 40 hellyel bővítenék. A jelenlegi tervek szerint a munkálatokkal 2014 tavaszára végeznek.

A tömegközlekedés utastájékoztató rendszerének fejlesztésére a főváros 90 millió forintot költ majd az előterjesztés szerint. A tervek szerint 500 táblát cserélnének le, jelenleg a rendszer felülvizsgálata, illetve az Ecseri úti metróaluljáróban egy kísérleti projekt zajlik.

A járműveken is fejlesztenék az utastájékoztatási eszközöket, járműtípusonként egységes helyre tennék, és új arculatot is bevezetnének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik