Belföld

Megvan az ideális magyar politikus

Kádár János, Horthy Miklós, Rákosi Mátyás, Teleki Pál, Antall József – belőlük gyúrta össze egy szobrász az ideális magyar honatya mellszobrát – írja a magyarnarancs.hu.

A 32 éves Horváth Csaba Árpád fantáziáját a Medián felmérései mozgatták meg. Az intézet arra kereste a választ, hogy „ki a XX. század legnépszerűbb magyar politikusa”. A szobrász a kutatás eredményeit részarányosította, a számokat egy sajátos transzformációval szobrászati karakterjegyekre fordította, azok összegyúrásából pedig megkapta az elmúlt száz év ideális magyar történelmi személyiségét.

„A mellportré tartalmaz tiszta karakterjegyeket, mint a kádári áll vagy Antall József szeme, ugyanakkor egyes esetekben az elemek önmagukban is keveredések, mint például a hajviselet, ami Horthy frizurájának ötvözete Antall kései parókájával” – mondta a lapnak az alkotó. A mű egy kétfordulós public art pályázatra készült, ahol az első rostán továbbjutott, a második fordulóba azonban már nem került be. Most műteremben várja a jelentkezőket, hogy valahol kiállítsák. Horváth Csaba Árpád mindenképpen köztéren látná a mellszobrot, bár szerinte erre a jelenlegi politikai helyzetben nem sok az esély.

A művész hangsúlyozta: „az emlékmű, az emlékműállítás sokkal jobban érdekelt, mint egy politikai állásfoglalás vagy a botránykeltés. Persze tisztában vagyok vele, hogy ez sérthet bizonyos személyeket, de jelenleg ez szinte mindenről elmondható Magyarországon.” Horváth Csaba Árpád egyébként DLA-értekezését a „Public art, avagy a köztéri művészet demokratizálódása” címen írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik