Belföld

HÖOK: Vissza a startmezőre!

tuntetes-diakok(210x140)(1).jpg (tüntetés, diákok)
tuntetes-diakok(210x140)(1).jpg (tüntetés, diákok)

„Az 55 ezres keretszámmal ott állunk, ahonnan kiindultunk” – ezt mondta Domján Zsolt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnökségi tagja a köztévé csütörtöki reggeli műsorában.

Kapcsolódó cikkek

Bár a kormányszóvivő szerint a felsőoktatásról szóló szerdai döntéssel mindenki csak nyert, úgy tűnik, mégsem tölti el elégedettség a napok óta tartó megmozdulások szereplőit.

Domján Zsolt a Ma reggelben azt mondta: a részösztöndíjasok megfelezett száma, az államilag támogatottak, a mesterképzésben és a doktori programban résztvevők együtt mintegy 51-52 ezer főt tesznek ki. A maradék helyekre azért lehet szükség, mert az emberi erőforrások minisztere „messiásként”, a bekerüléshez szükséges érettségi eredmények ismerete nélkül határozza majd meg a felvételi kritériumokat.

Továbbra is kérdéses az intézmények finanszírozása, a röghöz kötés pedig Domján szerint egy partikuláris problémának tekinthető, amellyel a kormány az orvosmigráció részproblémájára akart egy teljes megoldást adni. A lépés miatt azonban drasztikusan csökkent a felvételizők száma.

Arra, hogy a hallgatók meddig folytatják a demonstrációt, nem adott konkrét választ Domján Zsolt.

A rendőrség csütörtökre virradóra elengedte mind a három, a diáktüntetéssel kapcsolatban előállított diákot a IV. kerületi rendőrkapitányságról. Társaik hajnalig tüntettek értük. Balog Zoltán csütörtök reggel a köztévében azt mondta, még karácsony előtt kész újra tárgyalni a HÖOK-kal. Videó!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik