Belföld

Ombudsman előtt a balatonalmádi listázás ügye

Az alapjogok biztosa vizsgálja a diákok kikérdezését. A Veszprém megyei kormányhivatal azt állítja, nem kért semmilyen adatgyűjtést a gimnáziumból, csak egy politizáló tanár ügyét vizsgáltatták.

Alapjogok és az adatvédelmi jog is sérül?

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő súlyos visszásság gyanúja merült fel. Szabó Máté a kialakult helyzet tisztázása érdekében haladéktalanul megkereste a gimnázium igazgatóját, illetve a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal kormánymegbízottját is.

Szabó Máté hangsúlyozta, hogy mind az oktatóknak, mind a diákoknak joguk van a véleményszabadsághoz, a politikai vélemény számon kérése, különösen rögzítése és továbbítása egy iskolában törvénytelen és elfogadhatatlan.

Az ombudsman reméli, hogy ha igaz is, ami történt, az csak egyedi este és nem országos gyakorlat.

Mivel felmerülhet a diákok és a tanárok személyes adatok védelméhez való jogának súlyos sérelme, a biztos egyidejűleg felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) igazgatóját is vizsgálat elindítására. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke azt mondta szerda délután, hogy a hatóság nem döntött még, mérlegelni fogják az összes körülményt, és kérdés, hogy érkezik-e beadvány. Általánosságban azonban hozzátette: a pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse.

A hivatal mossa kezeit

A Veszprém Megyei Kormányhivatal cáfolja, hogy köze lenne a listázáshoz. Közölték, hogy nem kértek semmilyen adatgyűjtést, hanem arról van szó, hogy az iskola fenntartójához, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központhoz szülői bejelentés érkezett egy órán rendszeresen politizáló tanárról, aki a diáktüntetések apropóján demonstrációra buzdítja a diákokat. Az intézményfenntartó ennek kivizsgálását kérte az igazgatótól – hozzátéve, hogy az iskola vezetője  – mint az érintett pedagógus munkáltatója – saját hatáskörben döntött a belső vizsgálat módjáról, a meghallgatottak személyéről és dönt majd arról, hogy szükségesnek tart-e munkáltatói intézkedést a diákokkal nyíltan politizáló pedagógussal szemben.

A balatonalmádi Magyar-Angol Két tannyelvű Gimnázium diákjai ma sorfallal fogadták az igazgatót, aki tegnap jegyzőkönyvezte a diákok nézeteit a sztrájkról.  A hvg.hu-nak nyilatkozó szülők szerint a végzősöket arról faggatták, beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik