Belföld

Kedvezményes energiatakarékossági hitel a Raiffeisen Banktól uniós támogatással

Számos érv szól amellett, hogy a környezettudatos, a költségcsökkentési módokat kereső vállalati döntéshozók a Raiffeisen Bank által – az EIB – Kis- és Középvállalati Energiahatékonysági Program keretében – kidolgozott új hitel mellett tegyék le a voksukat.

A kedvezményes kamatozású, támogatott finanszírozási lehetőség az energiahatékonysági projektek végrehajtásához áll rendelkezésre. A tető alá hozott keretmegállapodás célja a Magyarország területén, vállalatok, lakásszövetkezetek és társasházak által megvalósítandó, az EIB által elfogadhatónak minősített energia-hatékonysági és megújuló energiaforrást biztosító beruházások finanszírozása. Az eredmény: európai uniós forrásokból, 14 % mértékű vissza nem térítendő támogatást élveznek a kifejezetten energiahatékonyság növelő beruházások finanszírozására felvett hitelek, amelyek a magyar piacon kizárólag a Raiffeisen Banknál érhetőek el.

A konstrukció úgy lett kidolgozva, hogy a beruházások széles körének finanszírozását tegye lehetővé. Így nem csak az olyan épület-felújítások, beruházások finanszírozhatók, amelyek javítják az energiafelhasználást, hanem azok az ipari és infrastrukturális beruházások is, amelyek célja az energia-megtakarítás.

A Program főbb paraméterei:
A hitelprogram keretösszege: 100 millió EUR
A hitel devizaneme: EUR vagy HUF
A hitel összege: maximum: 12,5 millió EUR
A vissza nem térítendő támogatás a hitel
összegének 14%-a, legfeljebb 140 000 EUR.

Kis- és középvállalatoknak is segítséget jelent a kedvezményes kölcsön, amelynek felhasználásával lehetőség nyílhat az általuk használt berendezések károsanyag-kibocsátásának mérséklésére, illetve az energiamegtakarításuk növelésére.

Társasházaknak, lakásszövetkezeteknek is érdemes felvenniük a hitelt, amelynek terhére például homlokzatszigetelés, nyílászárók korszerűsítése is lehetővé válik. Az egyszerűen és gyorsan igényelhető hitel épületek fűtési rendszerének, hőszigetelésének a korszerűsítésére, a közvilágítás modernizációjára, megújuló technológiák bevezetésének támogatására is nyitva áll. Mindezekkel a beruházásokkal egyenként éves szinten jelentős, akár milliós megtakarítás érhető el.

Kementzey Ferenc a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese

Mennyire újdonság az ilyen típusú finanszírozás a hazai piacon?

Ez a konstrukció Magyarországon egyedül a Raiffeisen Banknál érhető el, köszönhetően az EIB-vel több éve fennálló, kiváló együttműködésünknek, mely arra is garancia, hogy a folyamat egyszerűen és flottul működik. Fontos tudni, hogy a forráshoz vissza nem térítendő európai uniós támogatás kapcsolódik, ilyen típusú termékből viszonylag kevés van a hazai piacon.

Sokszor hallani arról, hogy a vállalatok nehezen jutnak finanszírozási forráshoz. Ez a kis- és középvállalatok energiahatékonysági beruházásait támogató, közép- és hosszú távú hitel könnyebben elérhető?

Általánosságban nem lehet azt mondani, hogy nehéz a forráshoz jutás – tény azonban hogy a feltételek megváltoztak. A Raiffeisen részéről mi elkötelezettek vagyunk az ilyen típusú beruházások támogatása iránt – ezek középtávon megtérülnek, és szinte iparági korlátozás nélkül elérhetőek. A konstrukció kialakításakor különösen figyeltünk arra, hogy az igénylés és a folyósítási folyamat is gyors legyen.

Milyen típusú vállalkozásoknak ajánlják a lehetőséget?

Nagy előnye a terméknek, hogy a hazai kis- és középvállalatok, valamint a társasházak és lakásszövetkezetek is igényelhetik. Mindenkinek hasznos lehet, aki már rövid távon szeretne költséget megtakarítani azzal, hogy energiahatékonyságot növelő beruházást hajt végre – mint például egy fűtéskorszerűsítést vagy nyílászárók cseréjét. A Raiffeisen rugalmas megoldásokat biztosít, érdemes tájékozódni a termék feltételeiről a honlapunkon.

Ha Ön is korszerűsítésen, felújításon gondolkodik, használja ki a vissza nem térítendő európai uniós támogatást.

A részletekről tájékozódjon honlapunkon: www.raiffeisen.hu/energiahatekonysag

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik