Belföld

Lejjebb adták a britek

A rossz termés után a britek azt a zöldséget is megveszik, ami máskor a földeken maradt volna

A répa kicsi, a krumpli torz, a paradicsom nem szép piros – Nagy-Britanniában mégis mind a szupermarketek polcain várja a vevőket. A március száraz volt, a június túl csapadékos, az ősz viharos. Nem csoda, hogy a termés az átlagostól egy negyedével elmaradt, az áruházláncoknak nehézséget okozott a megfelelő áru beszerzése.

A több mint ezer üzlettel rendelkező Sainsbury szupermarketlánc ezért úgy döntött, hogy azt az árut is a polcokra pakolja, amit az előző években meg sem látott – írja az osztrák Kurier. Mit tehetett a többi bolt? Utánozta őket. Ennek eredményeképpen már háromszázezer tonna esztétikailag hibás gyümölcsöt és zöldséget adtak el, ahogy a Financial Times november végén közölte.

Nem a szépség a lényeg

A brit vásárlók azzal, hogy a külalakra másodosztályú, de jóízű zöldséget és gyümölcsöt megvásárolják, egyértelműen elismerik a brit gazdálkodókat. A Guardian című lap arról számolt be, hogy az előző években a termés negyven százaléka szépséghiba miatt nem került az üzletekbe.

Természetesen szemre mutatós élelmiszert vásárolunk elsősorban, de azt is tudni kell, hogy a szépségnek megvan az ára. Ha a kereskedelemben sok áru eladatlan marad, az eladható nyilván drágábban kel el.

A konzervipar szinte teljesen automatizált gépsorai azonban sajnos nem tudnak mit kezdeni a görbe uborkával vagy a formátlan burgonyával. Hasonló a helyzet a vendéglátóiparban is.

Pazarlás világszerte

Az Európai Unióban a fogyasztható élelmiszerek akár ötven százalékát is elpazaroljuk, miközben a hetvenkilenc millió uniós polgár él a szegénységben és tizenhat millióan a karitatív szervezetek adományaitól függnek. Éppen ezért az EU célul tűzte ki, hogy 2025-ig az élelmiszer pazarlását a felére csökkentse. Ha ugyanis semmit nem teszünk, akkor a következő évtizedben az elfecsérelt élelmiszerek aránya további negyven százalékkal is nőhet, ahogy az Európai Bizottság kiszámolta.

Az Európai Bizottság szerint a pazarlásért

42%-ban a háztartások,

39%-ban a termelők,

14%-ban a vendéglátóipar

5%-ban a kereskedelem

a felelős.

 

Ne gondoljuk, hogy Európa egyedi eset lenne. Az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és Új-Zélandon a megtermelt zöldség és gyümölcs ötvenkét százaléka kerül a szemétbe a Food and Agriculture Organisation 2011 évi jelentése szerint. De a tenger gyümölcseinek fele, a hús majd negyede, a tej ötöde sem kerül az asztalokra.

Uniós kezdeményezés

Az Európai Bizottság 2014-et „Az élelmiszerpazarlás elleni év”-nek nevezte ki. Azt szeretnék, hogy nemzeti és európai szinten is téma legyen a pazarlás. Elrettentésül még néhány adat:

179 kg élelmet dob ki évente minden egyes uniós polgár, ami összességében nyolcvankilenc millió tonna egy évben. Közvélemény kutatások alapján minden ötödik vásárlás valójában a kukába vándorol. Tudatos vásárlással ez az arány akár hatvan százalékkal is csökkenthető lenne, ami nem csak a tartalékaink megóvását jelentené, de a környezet terhelését is csökkentené.

Végül néhány tipp, hogyan lehetne kevesebb ételt pazarolni:

•            Írjon mindig bevásárló listát. Vizsgálatok kimutatták, hogy a listával vásárlók kevesebb és egészségesebb élelmiszert vesznek és kevesebbet dobnak ki.

•             Főzzön több napra és gondoljon ki menü-variációkat. Így az előző napi maradékot még fel lehet használni. Például változatos körettel nem lesz ugyanaz a húsétel sem unalmas.

•             Vásároljon egyszerű, modern szakácskönyvet, amely segít gyorsan, tápláló ételeket készíteni.

•             Lehetőleg a környező gazdálkodók termékeit vegye meg. Az élelmiszerek 15 százaléka ugyanis már a szállítás közben megromlik, különösen igaz ez a déli gyümölcsökre.

•             Csökkentse a konyhai hulladékot. A zöldségeket hámozza vékonyan, hiszen a héj alatt van a legtöbb ásványi anyag és nyomelem. Persze előtte alaposan mossa meg a zöldségeket!

•             A lejárati idő sok élelmiszer esetében inkább figyelmeztetés. Nem kell kidobni az ételt, ha az még jó illatú és jó az állaga is. Kivétel a húsáruk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik