Gazdaság

Nem robbanásszerűen drágul az élelmiszer

elelmiszercimke(210x140)(2).jpg (vásárlás, )
elelmiszercimke(210x140)(2).jpg (vásárlás, )

Ha valaki azt akarja, hogy karaj kerüljön az asztalára, elkerülhetetlen, hogy többet fizessen. Spórolni lehet viszont a tudatosabb élelmiszer-vásárlással - mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Lépésről lépésre gyűrűzik be az élelmiszerek fogyasztói árába a gabona- és takarmányfélék drágulása, az áremelkedés nem egyszeri, robbanásszerű lesz – mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 180 percben. A Vidékfejlesztési Minisztérium tisztségviselője szerint a növekedésben főszerepet játszik az idén nyáron világszerte jelentős károkat okozó aszály, amely erősen megnyomta az állattenyésztés, így a hús- és tejipar alapját jelentő takarmányok árát.

A helyettes államtitkár azonban emlékeztetett rá, az áremelkedés nem 2012-ben kezdődött, ha a mai és a tíz évvel ezelőtti árakat hasonlítjuk össze, akkor nagyon komoly különbség látható. Tavalyhoz képest a takarmányok ára 35 százalékkal emelkedett, 2000-hez képest pedig 80-85 százalékkal kerülnek többe a gabonafélék – mondta.

A sertéshús előállítási árának 70 százalékát a takarmányköltség teszi ki, tehát ha a fogyasztók azt akarják, hogy a termelők karajt állítsanak elő, akkor annak a költségeit bizony valahol meg kell fizetni. Ez egy nagyon érzékeny folyamat, hiszen egyik oldalon a termelők próbálnak talpon maradni, másik oldalon pedig a fogyasztó szeretne minél olcsóbban élelmiszerhez jutni – fogalmazott Feldman Zsolt.

Annak kapcsán, hogy a hazai burgonyatermés idén a szokásos fele volt, a Vidékfejlesztési Minisztérium tisztségviselője azt mondta, ez az eset mutatja, mennyire fontos a termelés biztonságának megteremtése. Nem véletlen, hogy a kormány intenzíven foglalkozik az öntözéssel, és rendezni kívánja az állami felelősségi viszonyokat. Azokat a sajtóhíreket, hogy a krumpli kilójának ára tavasszal 300 forint körül alakulhat, a helyettes államtitkár nem kívánta kommentálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik