Gazdaság

Itt élni és halni is egyre drágább

Legyen szó szinte bármilyen élelmiszerről, csak azt hallani, mi lesz még drágább, mint eddig. De nem csak az életet mérik egyre borsosabb áron. Hanem a befejezést is. A temetéseknél a jövőben kiesne a legolcsóbb megoldás.

Drágán adják az életet

Hétfői hír: 15-20 százalékkal lesz drágább a tej és tejtermék a következő hónapokban, a takarmány drágulása miatt. Ez azt jelenti, hogy a legolcsóbban 140-150 forintért tudjuk majd venni a tej literét.


Fotók: kummer János

Már októberben is jeleztük, hogy a krumplitermés nem volt túl fényes, ezért duplájába kerülhet, mint megszoktuk. S most újra megerősítették: karácsonyra 200 forint is lehet kilója. Az sem titok, hogy a karácsonyi bejglibe való dió is mintegy 10 százalékkal drágább lehet, s 20 százalékkal fizethetünk többet a töltött káposztához való savanyú káposztáért is. Na és az ünnepi húsleveshez való gyökér akár háromszorosába is kerülhet, a csirkehúsnál meg 10 százalékos áremelkedést várnak. S folytathatnánk még tovább.

S mit reagál erre a magyar?

Ott spórol, ahol tud – derül ki a KSH legfrissebb kereskedelmi statisztikájából.  S nemcsak az életben maradás költségeit igyekszünk lefaragni, amennyire tudjuk, hanem a végkifejletet is próbáljuk minél olcsóbban megúszni. Ezért aztán egyre többen döntöttek úgy, hogy hazaviszik szeretteik hamvait. Így az egyébként több százezer forintos temetési költség helyett (főleg, ha a koporsós temetésekre gondolunk) már 55-60 ezer forint is elég lehet arra, hogy gondoskodjanak az elhunytról. De ennek nemsokára vége lehet.

Korlátoznák

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál ugyanis már nyár vége óta előkészületben van az a kormányrendelet, amely korlátozná (bár meg nem tiltaná) a hamvak hazavitelét. A tervezet szerint az urnát csak akkor lehetne hazavinni, ha ezt az elhunyt végrendeletében kérte. Vagy ha a temetésre kötelezettek közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek az urna hazavitelében.

Ennek hiányában azonban nem lehetne hazavinni a földi maradványokat, ami minimum 80 ezer forintos pluszköltséget jelenthet a hozzátartozóknak. A tervezett változtatás persze annyiban jogos, hogy hírek szerint sokan egyszerűen csak „elhagyják” az urnákat (szeméttelepen és a Balatonban is találtak már), amivel kegyeletsértést követnek el.

A tervezet ezen kívül előírná, hogy a hamvasztók tegyék közzé minden évben az általuk alkalmazott, mindenkire egységes kötelező árakat. S nem természetes halál esetén pedig hatósági árassá tennék a halottszállítást.

A luxus is megjelent

Persze akinek van pénze, s nem az a legfőbb gondja, hogy az urna temetői elhelyezésének díját megspórolja, az extra temetést is rendelhet. Kilövetheti hamvait az űrbe, a Holdra, vagy kegyeleti ékszerbe zárva is „továbbélhet”, esetleg töltényhüvelybe vagy tűzijátékba töltve is végezheti. Persze ezek már több millió forintos tételek is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik