Belföld

Több mint nyolc tonna élelmiszert semmisítettek meg

élelmiszer (élelmiszer)
élelmiszer (élelmiszer)

Külön csoport alakult a feketegazdaság visszaszorítására. Rendszeresen tartanak ellenőrzéseket a Budapesti Nagybani Piacon, de egyedi ügyeket is vizsgálnak.

Országos hatáskörű, kiemelt ellenőrzéseket végző csoport működik szeptember óta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban (Nébih) – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön.

A kiemelt ügyek csoportja a fogyasztók jelentős részét érintő vészhelyzetekben, például csalások és hamisítások esetén jár el.

Helik Ferenc hatósági főállatorvos elmondta: szeptember óta a kiemelt csoport 47 ellenőrzést végzett, és 8,42 tonna lefoglalt élelmiszer megsemmisítését rendelte el. Az ellenőrök forgalmi korlátozás alá vontak további 21 tonna élelmiszert, megsemmisíttettek mintegy 500 tonna zöldséget és gyümölcsöt. Összesen 65 millió forintos bírságot szabtak ki.

A kiemelt ügyeket vizsgáló csoport nagy figyelmet fordít – a többi közt – az élelmiszer-előállítás és -forgalmazás területén előforduló csalások, hamisítások feltárására. Erre példaként hozta Helik Ferenc, hogy a héten tártak fel szabálytalanságokat egy olyan esetben, amikor egy termelő jelöletlen – saját vágásból származó húst dolgozott fel, a vágóhídról szabályosan beszerzett hús mellett. De vizsgáltak az ellenőrök Budapesten, a Kőbányai úti piacon egy kereskedelmi egységben távol-keleti árukat is, ahol szintén sok szabálytalanságot tapasztaltak.

Demeter Tamás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bevetési főigazgatója arról beszélt, hogy jó a szakmai együttműködés a NAV és a Nébih szakemberei között. Az idén összesen 21 közös ellenőrzést végeztek. Ennek során 650 tonna árut foglaltak le, és a Nébih mintegy 88 millió forint bírságot szabott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik