Belföld

Még kevesebb pénzt kapnak az egyetemek

Megszoritas(210x140)(3).jpg (megszorítás, öv)
Megszoritas(210x140)(3).jpg (megszorítás, öv)

Egy salátatörvénybe rejtett módosítóval a korábban tervezetthez képest még 11 milliárd forinttal húzták meg a felsőoktatási támogatásokat.

A jövő évi költségvetés elfogadása előtt kedden Matolcsy György zárószavazás előtti módosítóval 11,1 milliárd forinttal tovább faragta az egyetemek és főiskolák állami támogatását – hívja fel a figyelmet a hvg.hu.

2011-ben még 189 milliárd forint volt az egyetemek és főiskolák költségvetési támogatása (ennél több pénzből gazdálkodhatnak, de ez az összeg szerepel a költségvetésben direkt támogatásként), 2012-ben viszont már csak 158 milliárd (amiből 7 milliárdot novemberben zároltak).

A 2013. évi büdzsében eredetileg 134,6 milliárd szerepelt, de ezt vágták vissza végül 123,5 milliárdra.

A támogatás mellett a százoldalas módosító indítványban elrejtett rendelkezések szerint 863 millió forinttal csökkentették az intézmények személyi kiadásait, és 12,5 milliárd forinttal vágták vissza a dologi kiadásokat. A módosító indítvány nem indokolja az egyes változtatásokat, csak annyival, hogy a kormány “megteszi a szükséges lépéseket”, hogy a hiány 3 százalék alatt maradjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik