Belföld

Keretszám: Orbán is visszakozik?

Orbán Viktor (orbán viktor)
Orbán Viktor (orbán viktor)

A kormányfő szerint jövő héten véglegesítik a felsőoktatási kormányrendeletet.

A jövő héten alkotják meg végleges formájában a felsőoktatással kapcsolatos kormányrendeletet – közölte Orbán Viktor pénteken Brüsszelben. A miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy „ezzel az átalakítással mindenki jól jár, csak még idő kell ahhoz, hogy ezt mindenki világosan lássa”.

Én úgy látom, meg van oldva – felelte a miniszterelnök a Népszabadságnak, a keretszámokat firtató kérdésre. “Azt kérem, hogy mielőtt megtámadják a kormányt valamiért, várják meg, amíg elrontjuk azt a dolgot. Amíg nincs döntés, nincs mi ellen tiltakozni” – mondta Orbán Viktor, azt sugallva brüsszeli sajtótájékoztatóján, hogy még nincs végleges döntés a felsőoktatási keretszámokról. Pedig a kormány december 5-én már döntött.

„Jogi értelemben ott tartunk, hogy kell egy kormányrendeletet hozni, amelynek a megalkotását hetekkel ezelőtt megindítottuk, több körben tárgyalta a kormány, és valamikor a jövő héten a végleges formájában meg is alkotja” – közölte Orbán Viktor, aki tegnap még arról beszélt, hogy a hét végéig megoldják a felsőoktatási reformot is. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár marad-e a posztján, de a pénteki Magyar Nemzet egy publicisztikában azt tanácsolta: ha az oktatási államtitkár felajánlaná a lemondását, Orbán Viktor fogadja azt el.

A „Még nem késő” címmel közölt írás arra figyelmezteti a kormánypártot, hogy „a nagyarányú felhatalmazásból fakadó kiemelt felelősség nemcsak a technikailag kétharmados fölényt igénylő döntésekre érvényes, hanem átvitt értelemben is, minden egyes kormányzati intézkedésre. Arra is, amellyel visszavonnak egy korábbit. Mert most egy ilyenre van szükség.”

Balog Zoltán mintegy a cikkre reagálva pénteken arról beszélt, hogy még módosulhatnak a felsőoktatási hallgatói keretszámokra vonatkozó elképzelések. Az emberi erőforrások minisztere közölte, meghozták azokat a megalapozó döntéseket, amelyek rendezhetik a helyzetet, de nem „egyik napról a másikra” fogják a kérdést megoldani. Arra a kérdésre válaszolva, módosulhatnak-e a keretszámok, a miniszter azt mondta: „Igen, módosulhatnak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik