Belföld

Véget értek a diáktüntetések – mára

diáktüntetés (diáktüntetés, diák, hallgató, )
diáktüntetés (diáktüntetés, diák, hallgató, )

Ma főként középiskolások tüntettek az ingyenes egyetemi férőhelyek drasztikus csökkentése miatt. Sokfelé utcai tiltakozással, máshol ülősztrájkkal vagy színes szalaggal jelezték, nem értenek egyet a tervezett módosítással.

Kapcsolódó cikkek

A nap eseményei percről percre:

17:50

A tüntetők megérkeztek az EMMI Szalay utcai épületéhez. A minisztérium ajtajánál fél tucat rendőr állt, hogy megakadályozzák a középiskolások benyomulását, de nem volt intézkedés. A tüntető diákoknak nem sikerült beadniuk petíciójukat a minisztériumba. Az egyik szervező közölte, hogy postán feladják. Ezzel véget is ért a mai diáktüntetés, a tömeg oszlik, hogy hétfő délután egy hasonló tüntetéssel folytassák.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotók: Neményi Márton

17:26

Masszív rendőrsorfal a Kossuth tér körül, nem engedik be oda a tüntető diákokat, akiknek száma tudósítónk elmondása szerint már nagyjából ötszázra duzzadt.

16:48

A nagyjából 300 tüntető diák a Margit hídon vonul át Pestre. A rendőrök egy sávot elkülönítettek számukra a hídon, ahol továbbra is járnak a villamosok, az autósok pedig dudaszóval köszöntik a vonulókat. A diákok erre “Aki dudál velünk van!” felkiáltásokkal válaszolnak.

 

16.04

Megérkeztek a rendőrök is, ők azt mondják, nem tudnak arról, hogy bejelentették volna  a diákok a demonstrációt. A szilágyisok viszont állítják, bejelentették.


15.55

A Széll Kálmán Téren már gyülekeznek a középiskolások. A rendezvényt a Szilágyi Gimnázium és a Közgazdasági Politechnikum diáljai közösen szervezték. Tudósítónknak azt mondták, a térről a Margit-hídon át az Emberi Erőforrás Minisztréium elé vonulnak, és ott folytatódik a demonstráció. Az egyik tablón az olvasható, hogy “Nem túl Rózsás a helyzet.” A szervezők ezúttel a járdán akarnak vonulni, de tudósítónk szerint, ehhez már most sokan vannak, úgyhogy bármi lehet.


Kattintson a képre!



15.51 – Pécsett már demonstrálnak

A pécsi 48-as téren lassan 400 diák, hallgató előtt szónokolnak középiskolások.

15.48a LIGA a diákok mellett

A LIGA közleményében teljes támogatásáról biztosította a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetét és az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségét. Felhívta az oktatási kormányzatot, hogy azonnal kezdje meg az érdemi tárgyalásokat az érintett érdekvédelmi szervezetekkel.

15.43 – 4 nap még a hiteligénylésig

A Diákhitel Központ kiadott egy közleményt: “Már csak 4 munkanapjuk maradt azoknak az egyetemi/főiskolai hallgatóknak a Diákhitel igénylésére, akik az idei szemeszterben még nem kérelmeztek Diákhitelt, de a tanév első felében szeretnének pénzhez jutni. A szabad felhasználású Diákhitel keretében felvehető hitelösszeg akár 250 ezer forint is lehet. A kötött felhasználású Diákhitel2 szintén ez alkalommal igényelhető utoljára az első szemeszterre, ennek felső korlátja az igénylő intézmény felé fennálló képzési díjfizetési kötelezettsége.”


Elkezdőttek a beszédek a Széll Kálmán téren – kattintson a képre!

15.28

“A gimnazisták kitalálták, hogy neonsárga szalaggal a profilképünkön tiltakozzunk a tandíj ellen! 4-kor találkozunk a Széll Kálmán téren, valamint Pécsett, Kecskeméten és Békéscsabán is lesznek események. Addig is tegyétek ki a profilképetekre a sárga szalagot!” – olvasható a HaHa FB-oldalán.

15.20az ifjú fideszesek nagyon paráznak

A Fidesz Ifjúsági Tagozata a Fidesz országos választmányának összehívását javasolja annak érdekében, hogy a pártban nyíltan megvitathassák a felsőoktatás átalakításának terveit – tudta meg az Index. Azt kérték a választmány vezetésétől, hogy a jövő hétre hívja össze a testület ülését, és ott a keretszám-csökkentés legyen az egyetlen napirendi pont.

14.52 – egy egész tantestület állt ki a diákok mellett

“Mi, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tanárai mélységes megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormányzat újra csökkenteni kívánja a felsőoktatásba felvehető hallgatók számát és ezen belül – a tavalyi év után ismét, és annál sokkal drasztikusabban – az állami finanszírozású helyek számát” – írják, és kijelentjük, hogy a kormány döntéseivel nem értenek egyet, a kialakult helyzetben a diákok és a szülők mellett állnak. “Támogatjuk diákjainkat és a szülőket abban, hogy érdekeiket, mint össztársadalmi érdeket is, minden alkotmányos eszközzel érvényesítsék.”

14.17december 18-án tárgyalnának

Megkaptuk Nagy Dávid, Balog Zoltánnak szóló levelét. Ebben azt írja, hogy továbbra is nyitottak az egyeztetésre és a kompromisszumos megoldásra, és az egyeztetés időpontjául december 18-át javasolja, jelezve, hogy addig az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum megbeszéléseit is lefolytatják.

14.06 – Balog ma is egyedül marad a tárgyalóasztalnál

A HÖOK ma is kikosarazta Balog Zoltán minisztert, lapunknak megerősítették: nem megy el Nagy Dávid elnök háromkor a minisztériumba tárgyalni. A válaszlevelet hamarosan nyilvánosságra hozzák.

13.58 – sztrájk helyett ima

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma iskolavezetése az országos diák demonstráció ügyében azt a döntést hozta, , hogy a “bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett hit és bizalom adhat segítséget, ezért a holnapi első órában a 11-12. évfolyam diákjai szentmisén vesznek részt az 1. órát tartó tanáraikkal és itt ajánlhatják sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába. Tegyék ezt annak biztos tudatában, hogy ezzel a lehető legtöbbet tehetik ebben a helyzetben. Az alsóbb évfolyam diákjait ez még nem érinti, ezért számukra az 1. órával kezdődik a holnapi nap, a 11-12. évfolyamnak a mise után órarend szerinti tanítás lesz”.


Forrás.

13.38

A pécsi Leőwey Klára Gináziumban a délelőtti, körülbeül 3 órás diákdemonstráció után újra rendben folytatódik a tanítás. Zalai Szabolcs igazagtó lapunknak elmondta, hogy abba állapodtak meg a tanulókkal, hogy összeírják aggályaikat, kérdéseiket a felsőoktatás átalakításáról, s ezt az igazgató elküldi a fenntartónak és a minisztériumnak. Zalai Szabolcs szerint az – egyébként elitgimnáziumnak számító – Leővey diákjainak nagyon jó tanulási folymat volt ez a demonstráció, megtanulták a diákok, hogyan lehet a véleményüket hatásosan kifejezni.

13.15 – a HaHa is ott lesz a Széll Kálmán téren

A Hallgatói Hálózat a Facebokkon jelentettebe, hogy támogatják a gimnazisták akcióit és ők is ott lesznek a csütörtök délután 4 órára a Széll Kálmán térre meghirdetett tüntetésükön. A HaHa “a hétfői és szerdai budapesti és több város tüntetése után örömmel látja, hogy csütörtökön a gimnazisták is felemel beték hangjukat a megszorítások ellen. A kormány cinikus beszólásait eddig is visszautasítottuk, de ma már egyértelmű, hogy minden érintett réteg a keretszám csökkentés, a tandíj és a röghöz kötés ellen tiltakozik, aminek mi nagyon örülünk!” – írjuk. A Haha elítéli, hogy Balog Zoltán csak a HÖOK-ot hívta tárgyalni és felszólítja a HÖOK-ot, hogy csakis az érintettekkel való egyeztetés után menjen bele bármilyen tárgyalásba a kormánnyal, az elfogadott pontokból ne engedjen, kompromisszum kizárva. “A tárgyalás teljes hosszában legyen nyilvános, a zárt ajtók mögötti politikai alkukat elutasítjuk. Nem hiszünk, nincs miért hinnünk Hoffmann Rózsának és csapatának, akik saját ígéreteikkel szembefordulva akarják elvenni a fiatalok és ezzel az ország jövőjét.”

13.06

Több híresség is kiakadt a tandíj és a tervezett keretszám-csökkentés miatt. A Hír24-nek nyilatkozó sztárok, akik közül többen is felsőoktatási intézményben tanulnak, kemény véleményt formáltak a kabinet terveiről.

12.58

Kerekasztal-tárgyalások kezdődnek Debrecenben. Kósa Lajos, a város polgármestere újságíróknak azt mondta, zárt körű beszélgetést folytatott a hallgatókkal a követeléseikről. A részletekért erre menjen tovább!

12.14

A Közgazdasági Politechnikumban is sztrájkolnak a diákok, s ebben a pedagógusok is támogatják őket. Az iskola pedagógiai vezetője délelőtt tájékoztatást tartott a diákoknakt. Egy ott tanító pedagógus lapunknak azt mondta, a diákok csatlakoznak délután a szilágyisok demonstrációjához. Tanítás nincs, de “amnesztia van”, tehát nem számítják be igazolatlan órának a mai napot. A 18 éven aluliakat viszont nem engedik ki az iskolából  negyed 4-ig, az iskolai nap végéig.

12.07

Az EMMI közleményben tudatta, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma három órára a minisztériumba megbeszélésre hívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökségét. Pénteken a tárcavezető a Magyar Rektori Konferencia Elnökségével is egyeztet Pannonhalmán.

11.40

Csütörtökön Kecskemétre érkezik Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy fórumra. A Hallgatói Hálózat a Piaristák terén 6 órakor egy flashmobbal fogadja az államtitkárt. Azt kérték, hogy a tiltakozó megmozdulásra mindenki vigyen magával egy szál rózsát, amit majd a téren “megcsonkíthatnak”.

11.36 – Tüntetés Pécsett

Pécsett ma délután 15 órára szerveztek tüntetést a diákok. A demonstráció felhívásában ezt írják:

“Mindnyájan tudjuk, hogy a kormány 2012. december 5-én drasztikusan csökkentette a felsőoktatásban az államilag támogatott helyek számát, ezzel sokunk jövőjét kockáztatva. Akik ezt eldöntötték, ingyen végezték el az egyetemet. Nem akarjuk eladósítani magunkat 10 évre (diákhitel) csak azért, hogy továbbtanulhassunk. Ha te is egyetértesz gyere el és mutassuk meg, hogy nem lehet velünk mindent megtenni.”

11.31 – Összehangolnak

A Kölcseyben továbbra is a folyosókon ülnek a diákok, a végzősök és az alsóbb évesek egyaránt. Időnként egy-egy diák beszédet mond, és arra készülnek, hogy 13 órára a Széll Kálmán térre mennek egy több gimnázium által szervezett közös tüntetésre – mondta el lapunknak egy kölcseys diák. Arra a felvetésünkre, hogy a szilágyisok 4-re hirdettek demonstrációt, azt mondta, több iskola is szervezkedik, megpróbálják ezeket valahogy összehangolni. A tanárok még reggel beleegyeztek a diákok mai demonstrációjába.

11.22 – Orbán szégyene

Az LMP szerint Orbán Viktor szégyene a keretszámcsökkentés. A leszakadás megállításának egyetlen lehetséges módja az emberi tőke, a tudás fejlesztése, a kormány mégis úgy döntött, hogy nincs szükség magasan képzett munkaerőre – áll a Lehet Más a Politika közleményében. Bővebben itt.

11.10 – Békéscsabán Hócsata lesz Hoffmannal

“Középiskolások! Szüleink és Tanáraink!  Ha fontos a jövőtök, gyertek! Terjesszétek az igét! Mutassuk meg a magyar Umbridge-nek, hogy milyen az igazi, csabai “hócsata”!” – olvsható a békéscsabai diákok felhívása a Facebookon.

10.58 – Egy sokatmondó kép a pécsi Széchenyiből



(Forrás: Facebook)

10.57 – Joguk van tüntetni

Az új felsőoktatási szabályok épp a mostani középiskolásokat érintik – mondta el lapunknak Aáry-Tamás Lajos. Az oktatási biztos szerint a szabad véleménynyilvánítás joga őket is megilleti, tehát joguk van demonstrálni, tüntetni, megfogalmazni a véleményüket. Hogy ezt hogyan oldják meg az iskolában, az más kérdés. A diákoknak alkotmányos kötelezettsége, hogy iskolában legyenek, tanuljanak, ugyanakkor alkotmányos joga, hogy kifejezzék a véleményüket. Jó, ha ennek módjáról egyeztetnek a tanárokkal, igazgatóval, de az ombudsman szerint most nemigen tudják lebeszélni a tanítványaikat arról, hogy demonstráljanak. Hogy hogyan számolják el a kiesett órákat, arról az iskolával kell egyeztetni.

10.54 – Tüntetést hirdettek a budapesti diákok

A Szilágyiból induló, és oda nemsokára visszatérő középiskolások tüntetésre szólítják fel diáktársaikat. Az esemény – terveik szerint – ma délután 16 órakor lesz a Széll Kálmán téren.

10.50 – „Feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra”

Az országos diáksztrájk egy Facebook oldalon (is) szerveződött. Az olvasható felhívás a következő:

„Miközben a hatalom államosítani szándékozik minden iskolát, a felsőoktatás világában nagyüzemi kiárusítás zajlik: egyre kevesebb képzést támogatnak és egyre magasabbak a tandíjak (akárhogy is nevezi azokat T. Miniszterelnök Úr).
Amit eddig is tudtunk, hogy a közgazdász és jogászképzéseket térdre kényszeríti a Kormány: 2013-tól kizárólag fizetősek lesznek ezek a szakok.

És most, szerdán a Kormány 10480-ra csökkentette az államilag támogatott férőhelyek számát.
Mindamellett, hogy e politikai lépés immár az etikusság határát feszegeti, legalább már nyílt lapokkal játszik a Kormány: kész, bezárt a bolt, másra kell a pénz, eztán egy fillért sem költünk a felsőoktatásra!

A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták érdekeinek megvédésére. Országszerte önszerveződésre és cselekvésre szólítunk fel minden érintettet!

Forduljatok ti is a döntéssel szemben azáltal, hogy 2012. december 13-án, azaz csütörtökön mikor bementek az iskolátokba, nem mentek be az órákra, ne vegyetek részt a tanításon, a folyosón tartsatok ülősztrájkot!

A Kormány szerdai döntését áthatja az az elfogadhatatlan nézet, hogy a felsőoktatásban nincs szükség mindenkire, hanem csak azokra, akik a jelenlegi hatalom nézeteivel egyet értenek, szükség van azokra, akik gazdagok annyira, hogy ki tudják fizetni gyerekeik tovább tanulását.
A kormánydöntést áthatja az az elképzelés, mely szerint az országban szisztematikusan ki kell irtani az értelmiséget és a kritikus gondolkodást.
Ez a döntés a kevesek Magyarországának a döntése.”

10.40 – Budapesten toborozzák a diákokat

A Szilágyiból induló diákok más középiskolák felé tartanak, hogy demonstrálókat toborozzanak. A menet jelenleg a Kosztolányinál van. Egy a tanulókat kísérő pedagógus a Hír24-nek azt mondta, a diákokat nyomasztja a felsőoktatási keretszámok lecsökkentése.

10.28 – Budapesten elindultak a gimnazisták

A budapesti Szilágyi Erzsébet gimnázium nagyjából 150 tanulója az utcára vonult. Információink szerint a Széll Kálmán tér felé vonulnak, ott akarnak csatlakozni más iskolák demonstráló diákjaival.

10.15 – Terjed a sztrájk

A komlói Nagy László Gimnáziumban, a győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakközépiskolában a végzősök szintén ülősztrájkot kezdtek.


Egy kép Győrből (forrás: Facebook)

Sajtóinformációk szerint a pécsi ANK iskolában is hasonló a helyzet.

Egy másik pécsi iskola, a Széchenyi tanulói is ülnek.


Olvasónk képe Pécsről

Szombathelyen pedig a helyi kormányhivatal elé vonultak a diákok.

A győri Pálffy Miklós Kereskedelmi Szakképző Iskolában is ülősztrájk kezdődött.

9:35 – Piros szalag a Kölcseyben

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai szintén ülősztrájkba kezdtek, kint ülnek a folyosókon, tanítás nincs. A hírt a gimnázium igazgatója lapunknak megerősítette, de a sajtót nem engedi be az épületbe.

Straub Tamás, a diáksztrájk szervezője a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a szerdai HÖOK-demonstráció után alakítottak egy gimnazista tiltakozó csoportot a Kölcsey diákjainak részvételével, ők piros szalagot viselve mutatnak szolidaritást az egyetemi tiltakozások résztvevőivel. Az ülősztrájkot a mai napra tervezik. A szervező arról nem kapott tájékoztatást, hogy a reggel összehívott tantestületi ülésen mi hangzott el, de úgy tudja: a mai napon nem számít majd lógásnak, ha valaki nem vesz részt az órán, de mindenkinek joga van ahhoz, hogy az órán részt vegyen.

8.53 – Ülősztrájk egy pécsi középiskolában

A baranyai megyeszékhely középiskolásai is demonstrálnak: nagyjából 400 diák ülősztrájkot kezdett a város egyik legnívósabb gimnáziumában. A Leőwey Klára iskolában várhatóan a tanítás is elmarad. A baranyai megyeszékhely egy másik iskolájában, az Apáczai Csere János Nevelési Központban szintén demonstrálnak a diákok, több osztályban egész délelőttre szervezik az ülősztrájkot.

8.31 – Élőlánc a pécsi városházánál

Egyetemi hallgatók és középiskolás diákok demonstrálnak Pécsett a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt. A bama.hu tudósítása szerint csütörtök reggel egyetemisták élőlánccal fogadják a pécsi városházára érkező képviselőket. A hallgatókat nem engedték be az épületbe.

Mint arról beszámoltunk, a szerdai nap a diákok lázadásáról szólt az ország több városában. Budapesten több ezren vonultak a Műegyetemtől a Kossuth térig, megbénítva ezzel a belváros forgalmát. Az Országház előtt rendőrsorfal állt fel. Szegeden plakátokkal ragasztották le a Fidesz-iroda portálját, Győrben és Debrecenben új felsőoktatási törvényt követeltek. Komolyabb rendbontás sehol sem történt.


“Nem is azok tüntettek”

Megszólalt az ügyről az Országgyűlés elnöke és a kormányszóvivő is. Kövér László szerint a kabinet kész a párbeszédre, de a diákok egyelőre nem éltek a lehetőséggel. Giró-Szász András azt mondta, nem is azok tüntettek, akiket érintenek a változások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik