Belföld

Tízezreket várnak a tandíj ellen

Diáktüntetés (Diáktüntetés)
Diáktüntetés (Diáktüntetés)

Országszerte tiltakoznak a hallgatók a felsőoktatási keretszámok drasztikus megnyirbálása miatt. Készülnek a rendőrök is.

Egymást érik a demonstrációk, hallgatói fórumok, kormányhivatal-foglalások. A hétfői szegedi és budapesti megmozdulást kedden miskolci diákok akciója követte. Szerdán újabb tüntetések jönnek. A fővárosban délután a HÖOK által szervezett, központinak is tekinthető demonstráció 16 órakor kezdődik a Műegyetem főépületében.

A szervezők legalább tízezer résztvevőre számítanak. A fórum a BME budai campusának főépületében lesz, ide hívta meg a HÖOK Orbán Viktort is, hogy mondja el a Fidesz és – azzal együtt – a személyes „véleménye változásának okát”, valamint a 2008-as népszavazáskor kinyilvánított álláspontjukhoz való jelenlegi viszonyukat. A kormányfő levélben válaszolt a diákok megkeresésére. Azt írta, a kormány nyílt lapokkal játszott, és semmilyen meglepetést nem okozott a felsőoktatással kapcsolatos döntés. Szakmai egyeztetés céljából pedig Balog Zoltán humánerőforrás minisztert ajánlotta a hallgatók figyelmébe. A HÖOK azonban nem tárgyal a tárcavezetővel, és cáfolták azt is, hogy előzetes tájékoztatást kaptak volna a kormány terveiről.

A HÖOK egyébként a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért népszavazást kezdeményezett múlt csütörtökön. A szervezet akkor ismertetett kiáltványa szerint a felsőoktatási keretszámok tervezett drasztikus csökkentése nem jelent mást, mint tandíjat, különösen a jogi, gazdasági és kommunikációs területeken, ahol egyetlen ingyenes hely sem biztosított többé.

A HÖOK és a Hallgatói Hálózat hétfőn egy öt pontból álló követeléslistát állított össze, melyek teljesítését várják a tiltakozások leállításáért cserébe. A pontokban többek között az egyetemi autonómia visszaállítását, a hallgatói szerződések eltörlését, a keretszámok visszavonását és a forráskivonások leállítását követelik.

Vidéken is tiltakoznak

Debrecenben 19 órakor kezdődik a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának hallgatói fóruma. A „Megbeszélés egyetemünk és a felsőoktatás jövőjéről” címmel meghirdetett tiltakozást eredetileg a főépület 4. emeleti Auditorium Maximumában tartották volna, de már most akkora tömegre számítanak a szervezők, hogy jobbnak látták áttenni a helyszínt az egyetemi főépület díszudvarára.

A Kecskeméti Főiskola hallgatói sem nyugszanak bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe. „A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére” – írják. Fórumot rendeznek az intézmény Eötvös Loránd nagyelőadójában, szintén este 7-től. A téma itt is a felsőoktatás ellehetetlenítése. A fórumot követően csendes fáklyás felvonulást tartanak Kecskemét főterére a Kossuth-szoborhoz, ahol megemlékeznek a márciusi ifjak eszméiről, és koszorút helyeznek el a főiskola hallgatói és oktatói nevében.

Gyöngyösön délután háromkor tiltakoznak az egyetemisták. A Károly Róbert Főiskola T épületében Dinya László általános és stratégiai rektorhelyettes, egyetemi tanár tart előadást a hallgatókat érintő fontos változásokról, majd 16 órakor fáklyás demonstráció lesz a főtéren, ahol a HÖK képviselői felolvassák követeléseiket és kérdéseiket Balázs József képviselőhöz és Faragó László polgármesterhez.


Fotó: Neményi Márton

Az országossá terebélyesedő tiltakozási hullám elért a Dunaújvárosi Főiskolára is: az intézmény hallgatói önkormányzata csatlakozott a szerdán esedékes fővárosi megmozduláshoz, míg csütörtökre demonstrációt szerveznek a dunaújvárosi felsőoktatásért az intézmény főépületéhez.

Nem csak az egyetemisták

Csütörtökön egy pécsi középiskola diákjai is tiltakoznak. A Leőwey Klára gimnázium diákjai december 13-án reggel az első 3 tanóra ideje alatt (7.50-10.30) tartanak ülősztrájkot. A diákok azt írják, hogy nem fogadják el, hogy megkérdezésük nélkül, a fejük felett döntsenek a jövőjüket súlyosan befolyásoló kérdésekben, ezért tiltakoznak.

A rendőrök is készülnek

A hétfői budapesti spontán felvonulást és hídfoglalást végig biztosította a rendőrség. A Hír24 kereste a rendőrséget, arra voltunk kíváncsiak, készülnek-e a délutánra tervezett megmozdulásra. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata válaszlevelében annyit írt, „a Budapesti Rendőr-főkapitányságra ez idáig nem érkezett a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény 6. §-ának megfelelő bejelentés egyetemista megmozdulásról”.

Bár a résztvevőket a Műegyetemre várják, vagyis színtérnek hivatalosan nem közterületet jelöltek ki, ha az események hasonlóan alakulnak, mint hétfőn, nem kizárt, hogy újabb menetelésre, „foglalásra” kell számítani.

A Hír24 úgy értesült, a fővárosban szolgálatot teljesítő rendőrökkel a hétfői történések után közölték, álljanak készenlétben, mert lehet, hogy szükség lesz rájuk a biztosításnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik