Belföld

A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata két buszt indít a tüntetésre

hallgatói tüntetés a lánchídon (egyetemisták tüntetése)
hallgatói tüntetés a lánchídon (egyetemisták tüntetése)

A HÖOK december 12-én, szerdán 16 órakor tüntetést szervez Budapesten a Műszaki Egyetem főépülete előtt. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata két buszt indít a tüntetésre Veszprémből. A PEHÖK ma nyilatkozatban ítélte el a kormány lépéseit.

A Pannon Egyetemet is sújtó milliós költségvetési zárolások után a teljes állami ösztöndíjas felvételi keretszám drasztikus csökkentése újabb csapást mért a magyar felsőoktatásra. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata az új fejleményekről december 13-án 19 órakor Hallgatói Fórumot tart, ahol mindenki elmondhatja véleményét és felteheti kérdéseit- olvasható a Hallgatói Önkormányzat közösségi oldalán közzétett felhívásban.

A PEHÖK ma nyilatkozatot tett közzé, melyben elítélik a kormány jelenlegi lépéseit a felsőoktatási átalakítására. “Nem tartjuk elfogadhatónak a megfelelő egyeztetések nélkül meghozott döntéseket, valamint azt, hogy nem az akadémiai közeghez méltó módon folytatott vita mellet történik a felsőoktatás rendszerének átalakítása. Elengedhetetlennek tartjuk a minőségalapú átalakításokhoz szükséges döntések közös, konstruktív elvek mentén történő megtárgyalását, figyelembe véve az oktatók, a hallgatók és a továbbtanulni vágyó fiatalok véleményét és javaslatait. A döntéshozóink nem veszik figyelembe a keretszámok megalkotásánál sem a piaci, sem a társadalmi igényeket”- fogalmazott nyilatkozatában a PEHÖK.

Szerintük a Magyarország Kormánya által bevezetett hallgatói szerződés elfogadhatatlan. Mint írják: “Nem csak amiatt, mert szembe megy az európai jogalkotással, de még az országunk működésének alapjául szolgáló Magyarország Alaptörvényével is. Az pedig egyenesen tűrhetetlen, hogy egyes szakterületeken teljes mértékben megszünteti az állami finanszírozást azzal az indokkal, hogy a piac nem tudja befogadni a képzésből kikerülő szakembereket, ezáltal esélyt se adva a közgazdasági, vagy éppen a jogi pályára készülő, szociálisan hátrányosabb helyzetből érkező tanulni vágyó magyar polgároknak. Ezért a Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata, mint az universitas eszményiségének elkötelezett híve, párbeszédre és konstruktív, konszenzusos döntéshozatalra szólítja fel Magyarország kormányát a magyar felsőoktatás minőségének megőrzése, és jövőjének fenntarthatósága érdekében”- zárta a PEHÖK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik