Belföld

Nincsenek kerettantervek, csúsztatnák a bevezetést

tankönyvek (ingyenes)
tankönyvek (ingyenes)

Levélben kérték az Emberi Erőforrások Minisztériumát a tankönyvesek, hogy halasszák el egy évvel a kerettantervek bevezetését. Szerintük a csúszás miatt lehetetlen jó minőségű tankönyvek kiadása szeptemberig.

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) szerint alapvető elemei hiányoznak a köznevelési törvényben foglaltak megvalósításának: nincsenek kihirdetve a kerettantervek, és még nem készült el a tankönyvvé nyilvánítás részletes szabályait meghatározó végrehajtási rendelet sem, amely szabályozná a tankönyvek kerettantervi átdolgozását. A testület leszögezi, a NAT és a kerettantervek jelentős mértékű csúszását nem lehet és nem szabad a tankönyvek elkészülésén behozni.

„Mi mindennek kellene megtörténnie a (tervezettek szerint kitolt határidejű) tankönyvrendelésig hátralévő kb. 4 hónapban? Kerettantervek megjelenése – tankönyvrendelet megjelenése (mely még egyeztetés előtt áll) – tankönyvek átdolgozása és beadása, illetve pályázati benyújtása – tankönyvek minősítése – jóváhagyott tankönyvek tankönyvjegyzékre kerülése – tankönyvek kigyártása – pedagógusok megismertetése az új tankönyvekkel – tankönyvrendelés. E folyamatból csak a tankönyvátdolgozás (-készítés) és -minősítés a most rendelkezésre álló teljes időkeret dupláját igényelte az eddigi években!” – áll a nyílt levélben.

A TVOT szerint a rendelkezésre álló idő alatt lehetetlen felelős szakmai munkával átdolgozni a tankönyveket az új kerettanterveknek megfelelően. Úgy vélik, az egy évvel későbbi bevezetés alaposabb felkészülést tenne lehetővé mind a tankönyvesek, mind az iskolák számára.

„A TVOT arra kéri az oktatásért felelős minisztert, hagyjon elegendő időt – hogy gyermekeink nyertesei, és ne áldozatai legyenek a közoktatás megújításának!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik