Belföld

Ombudsman: a jogbiztonságot veszélyezteti az EMMI

szabo-mate(210x140)(3).jpg (szabó máté)
szabo-mate(210x140)(3).jpg (szabó máté)

Az alapvető jogok biztosa szerint szemben áll a jogbiztonság követelményével, hogy az oktatásért felelős miniszter nem adta ki a tankönyvvé nyilvánítás részletes szabályait meghatározó végrehajtási rendeletet.

Egy civilszervezet kérte Szabó Mátét, forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert a tankönyvpiacról szóló törvény szeptemberi módosítása következtében az oktatásért felelős miniszter pályázati eljárás keretében dönthet a hivatalos tankönyvjegyzékbe történő felvételről. Az ombudsman hétfői közleménye szerint a biztos megvizsgálta a kérést, de szerinte a tankönyvvé nyilvánítás szabályainak alkotmányossága csak a végrehajtási rendelet ismeretében állapítható meg. Ezt a rendeletet azonban az oktatásért felelős miniszter még nem adta ki.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy mind a jogalkotási törvény tételes szabályából, mind az alaptörvény jogállamiságot rögzítő cikkéből az következik, hogy a végrehajtási jogszabályt a felhatalmazást adó törvényi rendelkezéssel egyidejűleg kell hatályba léptetni.

A köznevelés terén a végrehajtási jogszabályok csúszását és a határidők be nem tartását Szabó Máté korábban már alkotmánybírósági indítványban is kifogásolta – idézték fel. A kommüniké kitér arra, hogy a fenti visszásság orvoslása érdekében az alapvető jogok biztosa felkérte az oktatásért felelős minisztert, adja ki a hiányzó végrehajtási jogszabályt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik