szabo-mate(210x140)(3).jpg (szabó máté)
Belföld

Ombudsman: a jogbiztonságot veszélyezteti az EMMI

Az alapvető jogok biztosa szerint szemben áll a jogbiztonság követelményével, hogy az oktatásért felelős miniszter nem adta ki a tankönyvvé nyilvánítás részletes szabályait meghatározó végrehajtási rendeletet.

Egy civilszervezet kérte Szabó Mátét, forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert a tankönyvpiacról szóló törvény szeptemberi módosítása következtében az oktatásért felelős miniszter pályázati eljárás keretében dönthet a hivatalos tankönyvjegyzékbe történő felvételről. Az ombudsman hétfői közleménye szerint a biztos megvizsgálta a kérést, de szerinte a tankönyvvé nyilvánítás szabályainak alkotmányossága csak a végrehajtási rendelet ismeretében állapítható meg. Ezt a rendeletet azonban az oktatásért felelős miniszter még nem adta ki.

Az ombudsman felhívta a figyelmet arra, hogy mind a jogalkotási törvény tételes szabályából, mind az alaptörvény jogállamiságot rögzítő cikkéből az következik, hogy a végrehajtási jogszabályt a felhatalmazást adó törvényi rendelkezéssel egyidejűleg kell hatályba léptetni.

A köznevelés terén a végrehajtási jogszabályok csúszását és a határidők be nem tartását Szabó Máté korábban már alkotmánybírósági indítványban is kifogásolta – idézték fel. A kommüniké kitér arra, hogy a fenti visszásság orvoslása érdekében az alapvető jogok biztosa felkérte az oktatásért felelős minisztert, adja ki a hiányzó végrehajtási jogszabályt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.