Belföld

Karanténba zárnák a Jobbikot

Tüntetés a Kossuth téren (tüntetés, kossuth tér, )
Tüntetés a Kossuth téren (tüntetés, kossuth tér, )

Több tízezer ember tüntetett a nácizmus ellen a budapesti Kossuth téren. A rendezvényen beszédet mondott Rogán Antal, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila is. Rogán szerint a tüntetők táblát akasztottak a gonoszság nyakába. Bajnai azt mondta, a nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad velük összefogni. Mesterházy Attila pedig karanténba zárná a Jobbikot és arra kérte Orbán Viktort, hogy határolódjon el a párttól.

Sosem látott összefogást eredményezett Gyöngyösi Márton zsidóellenes parlamenti megnyilvánulása. A jobbikos képviselő hétfőn az ülésteremben a gázai konfliktus kapcsán azt mondta, „pont itt lenne az ideje, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”

A megjegyzés hatalmas vihart kavart. A Jobbikon kívül minden politikai erő tiltakozott a képviselő szélsőséges kijelentése miatt. A reakciókat itt tessék elolvasni!

Bár Gyöngyösi később bocsánatot kért és azt mondta, valójában csak a magyar-izraeli kettős állampolgárokra célzott kijelentésével, ám ezzel sem sikerült a korábban felkorbácsolt indulatokat csillapítania. A történtek miatt másnap sárga csillagot viselve ült a parlamentben több képviselő, vasárnap délutánra pedig tüntetést kezdeményezett a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány. A rendezvényhez kapcsolódott a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány, s később több tucat szervezet. A Facebookon több, mint háromezer ember jelezte részvételi szándékát. Végül több tízezer ember gyűlt össze.

Fotó: MTI – Beliczay László

A Hír24 élőben tudósított a tüntetésről:

15:03 Tömegnyomor a Kossuth téren

Óriási tömeg gyűlt össze a neonáci ellenes Kossuth téri megmozduláson. Helyszíni tudósítónk szerint több ezer ember van a helyszínen. Parkolni a környéken lényegében képtelenség Nyugalom van, mindössze egy maroknyi ellentüntetőt látott munkatársunk. A téren egyébként zászlóárusok kínálják portékájukat. A legkisebb méretű lobogó 500 forintba kerül.

15:17 Felcsendül a Himnusz

Ezzel hivatalosan is kezdetét veszi a demonstráció.

15:20 “Az ilyen hangoknak a politika margóján kell maradniuk”

Bombera Krisztina, a rendezvény moderátora köszönti a demonstráció résztvevőit és köszönetet mond a szervezőknek is. Arról beszél, hogy bár az itt levők sok dologban nem értenek egyet, abban viszont igen, hogy minden ember egyenlő. Hozzátette: az itt lévők mindenkit tisztelettel végig fognak hallgatni.Megtudjuk, hogy a helyszínen van az Egyesült Államok és Izrael magyarországi nagykövete is.

15:24 Somló Tamás beszél, majd énekel

Somló beszéde alatt sokan azt kiabáljak: “Hangot!”A Voice egyik mestere ugyanis motyog a mikrofonba. Olyan szavak szűrodnek a tömeg fele, mint demokrácia, emberiesség stb. Ezután aHolnap című dalt énekli el Somló Tamás.

15:33 Rogán Antal a színpadon

Nem személyes vagy családi tragédiák vezettek ide, hanem azért, mert ilyenkor nem maradhatok néma – kezdi felszólalását a Fidesz frakcióvezetője. Nem hagyhatjuk, hogy a parlamentben olyan kijelentések hangozzanak el, amit Gyöngyösi Márton tett – mondja Rogán. A népirtások mindig listázással kezdődtek. Márpedig a nácizmus bűneit nem feledhetjük. Azt akarja, hogy a gyerekei tudják, az élet mindenkié, aki megszületik erre a világra. “Ma a Kossuth téren mi akasztunk táblát a gonoszság nyakába Rajta felirat: Nem engedjük! Magyarország megvédi polgárait!” – zárja beszédét a Fidesz frakcióvezetője.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: Kummer János

15:40 Üdvrivalgás fogadja Bajnai Gordont

Mi magyarok, békében akarunk élni – ezzel a felütéssel kezdi a volt kormányfő, aki elmondja, 44 évet úgy élt meg, hogy nem volt háború az országban, s azt szeretné, ha a gyerekei is egy ilyen országban élhetnének, félelem nélkül, békében. Demokrata az, aki nem fél és nem kelt félelmet senkiben, mondja Bajnai. Emlékeztet Gyöngyösi parlamenti kijelentésére, aki szerint a zsidók nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Valójában viszont az jelent nemzetbiztonsági kockázatot, aki összeírásokat kezdeményez. A nácizmus összeegyeztethetetlen az élettel- mondja a volt kormányfő, akinek beszédétlényegesen nagyobb lelkesedés kíséri, mint Rogánét. A tömeg újra és újra “Nácik haza!” skandálásba kezd. Ma nem az egymásra mutogatás, hanem az összefogás ideje van. A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal – dörgi Bajnai. Taps, lábdobogás kíséri szavait.

15:45 Ellentüntetők a Vértanúk terén

Munkatársunktól megtudjuk, hogy a Vértanúk terén egy zászlóba burkolózó ellentüntető hinti az igét nagyjából 12 fős hallgatóságának. Közben 20-25 rendőr vigyáz arra, hogy jól viselkedjenek.

15:55 Mesterházy karanténba zárná a Jobbikot

Felesége és két gyermeke is a helyszínen hallgatja az MSZP elnökének szavait, aki beszédét azzal kezdi, hogy otthon már meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún. Aztán szép lassan átível a beszéd Gyöngyösi parlamenti megnyilvánulására, ami Mesterházy szerint színtiszta fasiszta beszéd volt. A fasizmus egy vírus, a Jobbik pedig a vírusgazda. Mindannyiunk dolga és felelőssége, hogy gátat szabjunk ennek. A mai nap az újfasiszták elleni közös harc megújításának helyzete – mondja a politikus. Aztán tiszteletét fejezi ki Rogán Antalnak, amiért részt vett a rendezvényen. Arra kéri, hogy “miután már annyi mindenre használták a kétharmadot, most használják a fasizmus ellen is.” Hozzáteszi, támogatják a Demokratikus Koalíciónak azt a javaslatát, amely “karanténba zárná” a Jobbikot, és bejelenti, hogy amíg a jobbikos Gyöngyösi Márton a parlament külügyi bizottságának alelnöke, addig az MSZP nem vesz részt a testület ülésein. A szocialista párt elnöke arra kérte Orbán Viktort, hogy a hétfői parlamenti ülésen szólaljon fel és határolódjon el a párttól. Helyszíni tudósítónk szerint Mesterházyt is lelkesen hallgatja a nép, de közel sem annyira, mint Bajnait. A végén azért egy hangulatos “Nem hagyjuk!” skandálásra ő is rá tudja bírni a tömeget.

 


A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Kummer János

 

16:13 Ungvári Tamás szerint a náci ideológia import termék

“Én nem akarom hallgatni a bakancsok csattogását Budapest útjain, sem a cigányozókat, sem a zsidózókat” – kezdi beszédét az író, akiszerint nem kell cenzúra a szólásszabadság rovására, de az erkölcsi megvetés elszigetelheti a szélsőséges eszméket hirdető politikai formációkat. “Azt akarják, hogy féljünk, ezt a szívességet azonban nem tesszük meg nekik. A NEM az önök szájából nagyon vidáman hangzik, mi vidám történelmet írunk, mi többem vagyunk, a mi számunk légió” – mondja. Hatalmas szövetségeseink vannak, mögöttünk a magyar kultúra megszenvedett igazai, Ady, Babits, József Attila, Radnóti.

 

16:20 “Szép volt fiúk!”

Németh Sándor (Hit Gyülekezete), Zoltai Gusztáv (Mazsihisz) és Gordon Gábor (Élet Menete) lép színpadra, mint a tüntetés szervezői. A párizsi békeszerződés negyedik cikkelyét tartalmazó mappát ad át a felszólalóknak. Szép volt fiúk skandálással díjazza ezt a tömeg, majd a „Jobbik haza!” rigmus csendül fel.

16:24 Hernádi Judit egy Leonard Cohen-dalt énekel

16:28 Hazamennek a legények

Bombera Krisztina megköszöni mindenkinek a részvételt és elmondja, merre érdemes elhagyni a helyszínt.

16:40 Hideg van

Hazafelé induló munkatársunktól megtudjuk, hogy a közelben látott négy ellentüntetőt. Egyikük Árpád-sávos zászlót borított magára. Ebből is látszik, hogy nagyon hideg van.

18:08 Gyomorszájon vágták az egyik rendezőt

A BRFK közlése szerint a Kossuth Lajos térre és a Vértanúk terére bejelentett demonstrációk rendbontás nélkül értek véget vasárnap – olvasható a police.hu-n. Két embert viszont előállítottak. Az Alkotmány utcából egy 15 éves fiatalt közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, egy pillangókés birtoklása miatt, egy 32 éves férfit pedig a Kossuth Lajos téri villamosmegállóból állítottak elő, mert a demonstráció egyik rendezőjét ököllel gyomorszájon ütötte. A rendező orvosi ellátást igénylő sérülést nem szenvedett – írta a rendőrség.

19:03 Tüntettek Szegeden is

Demonstrációt tartottak Szegeden is a kirekesztés, antiszemitizmus és a rasszizmus ellen vasárnap. A mécsesgyújtással egybekötött csendes tüntetésen civilek mellett a Fidesz és a KDNP helyi politikusai jelentek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik