Belföld

Ingyenessé válik a pedagógus-továbbképzés

tanitas(960x640)(1).jpg (tanuló, diák, tanár, oktatás, )
tanitas(960x640)(1).jpg (tanuló, diák, tanár, oktatás, )

A kormány az eddigiektől eltérően ingyenes továbbképzéseket kíván biztosítani a pedagógusoknak.

Szemléletváltásra van szükség az oktatásban is – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ma a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban a tankerületi igazgatóknak tartott munkaértekezleten.

Az állami köznevelési intézmények fenntartását az új központi hivatal – a központi és területi szervekből álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) – koordinálja. Az országban 198 tankerület kezdte meg munkáját novemberben: Budapesten 23, az ország többi részén összesen 175. Az átalakítás 2774 köznevelési intézmény átvételét jelenti (az óvodák kivételével), és közvetlenül 126 ezer pedagógust és több mint 1 206 ezer tanulót érint.

Főszabályként a 3000 lélekszámúnál kisebb települések iskoláinak működtetése lesz automatikusan az állam kötelessége, ám ha az önkormányzat a bevételeiből azt képes finanszírozni, s erről nyilatkozik, átveheti a feladatot. A 3000-nél magasabb lélekszámú települések terheit is átvállalja az állam, ha azok nem tudják fedezni a kiadásokat, és erről nyilatkoztak november 15-ig, s az adatok feldolgozását és értékelését végző, hatfős – a Belügyminisztárium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által létrehozott – tárcaközi bizottság azt elfogadja.

Mint írtuk, a nagyobb települések mintegy fele nem kívánja működtetni az iskoláit, továbbá a KIK feladatainak ellátásához saját beszámolója szerint sincs sem elég ember, sem elég pénz, sem elég eszköz.

Az állami fenntartás – az Emmi közleménye szerint – alapvetően szakmai irányítást jelent, amelybe beleértendő a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők fölötti munkáltatói jogok gyakorlása és a bérfinanszírozás A települési önkormányzatok szerepe a köznevelési feladathoz kapcsolódó ingó- és ingatlanvagyon tulajdonosaként annak működtetése, továbbá a működtetéshez kötődő  alkalmazottak, munkavállalók  munkabérének, juttatásainak finanszírozása és folyósítása.

Új elem, hogy Balog Zoltán bejelentette: ingyenessé teszik a pedagógus-továbbképzéseket. Az eddigi rendszerben az állam egy egyre csökkenő mértékű normatívával segítette a tanárokat a továbbképzés költségeinek kifizetésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik