Magyarországi, szlovákiai és vajdasági termékek is szerepeltek abban a vizsgálatban, amelynek eredménye a napokban került nyilvánosságra. A Magyar Gasztronómiai Egyesület hónapokig szervezte a magyar büszkeségnek számító fűszer tesztjét. Vásároltak ABC-ben, kistermelőktől, kéz alól, sőt még határon túlról is paprikát.
Fotó: Kummer János
A beszerzett minták állagát, színét és ízét is értékelték. A legjobb minősítést egy délvidéki termelő, Kiss György paprikája kapta. Összességében viszont kétségbeejtő lett az eredmény. A vizsgált 19 fajtából összesen hét volt egyáltalán értékelhető. A többi tizenkettőt ki kellett zárni a versenyből.
Ez annyit jelent, hogy a magyar élelmiszeripar leghíresebb terméke ma gyakorlatilag nem kapható megfelelő minőségben. A kizárt fűszerek nem egyszerűen nem megfelelő minőségűek, de tönkreteszik az ételt is, amibe belekerülnek. Ma Magyarországon csak akkor tudunk megbízhatóan jó fűszerpaprikához jutni, ha van bejáratott kistermelőnk vagy személyes kapcsolatunk– olvasható a vizsgálat eredményének értékelésében.