Belföld

Színre lép az új roma elit

Közel kétszáz roma egyetemista kapott ösztöndíjat.

Leendő orvosok, jogászok, kriminológusok, fuvolaművészek, kémiatanárok, katonák és teológusok kapták meg ösztöndíjukat a Roma Oktatási Alaptól (Roma Education Fund, REF) csütörtökön.

„Nekünk, romáknak, az egyetlen lehetőségünk az, hogy a bennünk rejlő szaktudást a legmagasabb szintre fejlesszük. A származást a teljesítmény írja felül. Ha beteg a gyerek, senki nem nézi, cigány, zsidó vagy meleg-e az orvos, aki meggyógyítja” – mondta Csányi Sándor színész, aki egykor maga is az ösztöndíjasok közé tartozott. A korábban Európa legjobb színészének megválasztott Csányi szerint sok lehetőség van elcsúszni, de kitartással és kemény munkával az ember maga mögött hagyhatja mindazt, amit addig cipelt. A színész bevallása szerint kezdetben azért választotta a színészi pályát, hogy a lányok felfigyeljenek rá.


Csányi Sándor. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Neményi Márton

Megbélyegzés

Izsák Rita jogász, az ENSZ kisebbségi ügyekért felelős független szakértője szerint a romáknak sokkal hosszabb utat kell bejárniuk a származásuk miatt. „Ha egy roma fiú lesegít egy babakocsit a buszról, ő a rendes fiú, de ha köp egyet a buszmegállóban, ő a ‘hülye’ cigány. Együtt kell élnünk azzal, hogy ha valamit jól csinálunk, az természetes, ha elrontunk valamit, az egész cigányságra hull vissza” – mondta Izsák Rita.

Kállai Vivien jelenleg az ELTE politológia mesterszakos hallgatója. Túrkevéről, egy szegény család gyermekeként érkezett a fővárosba. Azt mondja, azért vágott neki a tanulásnak és a sportolásnak, mert ki akart törni, azt akarta, hogy megismerjék a nevét.

Szira Judit, a REF igazgatója elmondta, az idén is háromszoros túljelentkezés volt az ösztöndíjra. Tizenhat országban van jelen a szervezet, és mintegy 1200 gyermek kapott az idén ösztöndíjat. Magyarországon 176, a felsőoktatásban tanuló roma vehette igénybe a támogatást.

REF
A Roma Oktatási Alap (REF) azokat az egyetemistákat és főiskolásokat jutalmazza ösztöndíjával, akik kiemelkedően jól tanulnak, vagy valamiben kimagasló teljesítményt értek el. A REF legfőbb célja a romák és nem romák között meglévő oktatásbeli különbségek csökkentése olyan projektek, kutatások és oktatáspolitikai megoldások segítségével, melyek támogatják a romák minőségi oktatását és az oktatási rendszer deszegregációját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik