Belföld

Buda-Cash: gyengék a növekedési kilátások

A Buda-Cash Brókerház elemzői szerint jövő kedden várhatóan ismét 25 bázisponttal csökkenti a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács.

Tóth Gergely, a brókerház elemzője szerint gyengék a magyar gazdaság növekedési kilátásai, a kormánynak növekedésösztönző lépéseket kellene megvalósítania. Kiemelte: a nemzetgazdasági miniszter legutóbb bejelentett fiskális kiigazító csomagjának elemei “megölik” a növekedés lehetőségét.

Elmondta: az IMF/EU-val megállapodás csak akkor lesz, ha a piac kikényszeríti. Most kedvező az állampapírpiac, nagyjából stabil a forint, de a belső gazdasági folyamatok számos kockázatot hordoznak magukban – tette hozzá.
A Buda-Cash elemzői szerint a magyar gazdaságpolitika megítélésében az év elejéhez képest alapvető változás, hogy az IMF/EU-megállapodás esélye már nem látszik, és ez jelentősen módosította a magyar eszközök megítélését, így előtérbe került a magas hozamot biztosító állampapírpiac.

A brókerház elemzői 2012 elején úgy gondolták, hogy az adósságválság megoldása lassan, de mégis halad előre, és nőtt az esélye a pozitív kimenetelű forgatókönyvnek. A kialkudott fiskális paktum, az elszántan folytatódó költségvetési kiigazítások, a megerősített pénzügyi mentőalapok, a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül a fejlett világ nagy részének szerepvállalása, valamint az Európai Központi Bank példátlan monetáris politikai intézkedései mellett volt esély a piacok bizalmának visszaszerzésére.

Az év vége felé viszont elmondható, hogy továbbra is bizonytalan a nemzetközi gazdasági környezet. Negatív meglepetésként érte a piacokat Franciaország adósbesorolásának rontása. Az Egyesült Államokban a folytonosságot biztosítja Barack Obama elnök választási győzelme, és az utóbbi hetekben mérsékelten javult a gazdaság teljesítménye, a legnagyobb kockázatot a recesszióval fenyegető kiigazítási csomag, “a költségvetési szakadék” (fiscal cliff) jelenti a brókerház elemzői szerint.

Tóth Gergely kiemelte: az Európai Unió gazdasága recesszióban van, a kérdés az, hogy ez meddig tarthat. A Buda-Cash elemzőinek várakozása szerint ez átmeneti lesz, és láthatóan az EKB is példátlan monetáris ösztönzésbe fogott.

Török Bálint elemző szerint a feltörekvő piacokon vegyesek a fejlemények, Kína az ország új vezetésének megválasztása után a gazdasági kihívások megoldását helyezheti előtérbe. Véleménye szerint a piaci hangulat viszonylag kedvező, a tartós likviditásbőség mellett érezhetően erős a kockázatvállalási kedv.

Taracky Andrej, a brókerház devizapiaci üzletágvezetője úgy vélte: “óriási hozamvadászat” indult el az alacsony kamatok miatt, “ebben a helyzetben a piac mindig megtalálja a kockázatosabb magyar állampapírokat”. Kiemelte: a magyar kormány célja, hogy a forintárfolyam ingadozása minél kisebb hatással legyen a költségvetésre, ezt szolgálja a devizaadósság leépítése.

A forint viszonylag jól viseli a “megpróbáltatásokat”, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a világban a 47. legmagasabb alapkamat van Magyarországon. A szakember szerint többnyire olyan országokban van a magyarnál magasabb jegybanki kamatszint, melyeknek a gazdasága nem túl stabil – fűzte hozzá.

Kiemelte: a jövő évben esedékes az elnökváltás az MNB élén, ez lehet, hogy elindíthatja a forint gyengülését, de az már kisebb hatással lesz a költségvetésre, az exportőröknek viszont jót tehet majd.

Az elemzők úgy vélték: a magyarországi piacon már alig találni olyan részvényt, amelyet jó szívvel ajánlhatnának a befektetőknek.

Elmondták: a bankszektor tartós különadói, és az önkormányzati adósságátvállalás körüli kockázatok rövid távú hatása miatt a korábbi favorit, az OTP kikerült a portfólióból, a Mol esetében az adóemelések mellett a “horvát ügy” jelenthet kockázatot, a Richtert az MSCI indexből való kikerülés érinti érzékenyen. Az elemzők a BÉT-en forgó blue chipek közül egyedül az Egisben látnak fantáziát, az exportpiacok jó teljesítményének köszönhetően a gyógyszercég “válságálló”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik