Belföld

Fia életét is tönkretette Szita Bence mostohája

P. Erika vér szerinti gyermeke, Balázs soha nem fogja tudni feldolgozni anyja szörnyű tettét – véli a pszichológus. A 11 éves fiút édesapja és tanárai védik az esetleges támadásoktól.

Élete végéig viselni fogja anyja tettének következményeit P. Erika 11 éves gyereke – mondta lapunk megkeresésére Frank Zsuzsa klinikai szakpszichológus. A kisfiúnak feltehetően megrengett alapvető biztonságérzete, az emberekbe – különösen az édesanyjába vetett – bizalma összetört, idealizált, dicsőített anyaképe torzzá vált. A történtek feldolgozását ráadásul az iskolai élet – a többi gyerek esetleges gúnyolódó, sértő megjegyzése – sem könnyíti meg.

„Nagyon nehéz lehet most neki, hiszen nem az ő bűne a tragédia, mégis kihat az egész életére, és személyiségfejlődésében maradandó nyomokat hagy majd. Soha nem tudja igazán feldolgozni egy gyerek azt, ha egyik szülője vagy bárki a családjából ilyen szörnyű gyilkosságot követ el. Egyedül legalábbis biztosan nem. Ilyenkor általában megreng a bizalma az anyjában, nem tudja összeegyeztetni a benne élő, róla kialakított képpel, a hatalmas agressziót sem tudja hova tenni, és attól fél, vele is megtörténhet hasonló eset. Nem feltétlen az édesanyjától tart, mással szemben is kialakulhat benne félelemérzet” – magyarázta Frank Zsuzsa.

Hozzátette: mindenképpen fontos, hogy a kisfiú számára szakember segítségét kérjék, akivel oldani tudja szorongását, akinek elmondhatja félelmeit, vágyait, ki tudja beszélni magából a történteket, és egyúttal az anyaképét is korrigálni tudja. „Természetesen attól is nagyon sok minden függ, hogy – amennyiben az anyát szabadságvesztésre ítélik – kihez kerül a gyermek, hol és kik között nő fel, és azok a személyek milyen légkört tudnak majd neki teremteni. Ugyancsak igaz ez az iskolára is, ahol a pedagógusok és a család felelőssége, hogy beszéljenek a többi gyerekkel, megóvva ezzel a kisfiút az esetleges támadásoktól.”


Hétfő este mentők és gárdisták emlékeztek a Hősök terén BencéreFotó: Neményi Márton
A képre kattintva galéria nyílik!

Nem volt elmebeteg

A gyilkossággal gyanúsított P. Erika mindkét gyereke vallásos nevelést kapott. Fia, Balázs a Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium tanulója, lánya pedig nemrég érettségizett, szintén a kaposvári intézményben. Lapunk megkeresésére Godó László igazgató elmondta: a 11 éves fiú rendszeresen látogatja az iskolát, ma is bent volt, a gyilkosság óta édesapja hozza-viszi.

„A légkör szerencsére nyugodt, tudomásom szerint az elmúlt két napban semmilyen atrocitás, támadás nem érte a kisfiút, és bízom benne, hogy nem is fogja. Természetesen együttműködünk az édesapával, és mindenben segítjük. A legfontosabb most, hogy lefoglaljuk, érezze, hogy továbbra is a közösség tagja és nem rekesztik ki” – nyilatkozta a FN24-nek Godó.

Az iskola titkára korábban az atv.hu-nak elmondta, szelíd, csendes, megbízható, komolyan élő embernek ismerte Erikát, nem tudja elhinni róla, hogy gyilkolt volna. A pedagógus szerint normális, komoly, dolgozó asszony volt, akinek a gyermekei gyakorló hitéletet folytattak. Arról sem tudott, hogy valamilyen fordulat lett volna a nő életében, fia sem beszélt arról, hogy bármi problémájuk lenne.

A katolikus oktatási intézmény titkára is megerősítette azt, hogy P. Erika nem volt elmebeteg, rendszeresen bejárt az intézménybe, és bár nem volt beszédes, mindig válaszolt, amikor kérdezték.

Kormányhivatali segítség a gyászoló családnak

Azonnali pénzügyi segélyben részesítette a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata a meggyilkolt 11 éves felsőmocsoládi Szita Bence nevelőapját. A kormányhivatal keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a segélyt a temetés intézéséhez és a bűncselekmény következtében kialakult krízishelyzetre tekintettel nyújtják.

„A döbbenetes kaposvári gyermekgyilkosság ténye Somogy megye, sőt az egész ország lakosságát megrázta. Az áldozat nevelőapja a történtek hatása ellenére is minden erejével arra törekszik, hogy nevelt fia számára méltó temetést, emlékezetes szertartást biztosíthasson” – írta a kormányhivatal.


Leírhatatlan a gyűlölet

Gyöngyi Sándor, Szita Bence nevelőapja az atv.hu-nak adott interjújában arról beszélt, nagyon kedves, udvarias, mindenre figyelő embernek ismerte meg P. Erikát, ezért is szerette, de véleménye szerint a nő „kifordult önmagából”. Gyöngyi Sándor szerint nem a nő „két segítőjének állt az útjában a fiam, hanem neki”.

A férfi arról is beszélt, hogy összetörték a történtek. „A gyűlölet leírhatatlanul bennem van. Nem tudok lenyugodni, hiszen megöltek egy gyermeket! Nagyon nehéz ezt kezelni. Úgy gondoltam, nagyon erős vagyok, de most nem így van. De újból az leszek, csak időre van szükségem. Rendbe fogom tenni az én és a lányom lelki világát” – jelentette ki.

Lincshangulat a gyermekgyilkosság után

Mint arról korábban beszámoltunk, félnek a hajléktalanok Kaposváron. A Vöröskereszt kaposvári hajléktalanszállójának igazgatója szerint nagyon rossz, hogy két otthontalan társuk érintett a kisfiú meggyilkolásában. A népkonyhán ebédosztásra várók szerint kvázi lincshangulat uralkodik Kaposváron a hajléktalanokkal szemben, mindegyiküket a két gyilkossal azonosítják a városlakók. Egy presszóba sem mehetnek – mondta egyikük, aki szerint mivel látszik rajtuk, hogy hajléktalanok, azonnal nekiállnak kötözködni velük. Azt hiszik, mindegyikük ilyen semmirekellő gyerekgyilkos, pedig ők is megdöbbentek.

Gyilkosai kegyetlenül megkínozták Bencét

A Blikk szerint Bence testét olyan sebek borították, amelyek arra utalhatnak, hogy gyilkosai brutálisan megkínozták. P. Erika cinkosait jól ismerte a rendőrség. B. József fiatalkorától rettegésben tartotta a környéket: szexuális erőszak, garázdaság is szerepelt bűnlajstromán, K. József pedig volt felesége szerint saját lányát is molesztálta. A férfi hetekig egy autóban tüntetett a kaposvári törvényszék előtt a távoltartási végzés ellen. Ezt a kocsit látta egy vadász a Sántoshoz közeli erdőben.

Bence családja attól tart, hogy P. Erika átveri a zsarukat, ha kell, bolondnak tetteti magát – írja a Bors. A lap szerint a fiú édesanyja szombat óta sokkos állapotban van, Bence nagybátyja azt mondta, belegondolni sem lehet, milyen kínokat élhetett át unokaöccse. ­Biz­tosan az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy Erika, akiben annyira bízott, segít neki.

Hétfőn Szita Bencére emlékeztek iskolatársai. Gyertyát gyújtottak a meggyilkolt 11 éves kisfiú emlékére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik