Belföld

A rektor is elengedte Jeszenszky kezét

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora - érdemei elismerése mellett is - elfogadhatatlannak tartja az oslói magyar nagykövet romákról szóló, médiában idézett mondatát.

Rostoványi Zsolt az LMP nyílt levelére azt válaszolta, Jeszenszky Géza feladata, hogy bármely tudományos vagy esetleg politikai színezetű állítását bizonyítsa, alátámassza vagy visszavonja. A rektor – Szabó Tímea, Osztolykán Ágnes és Karácsony Gergely ellenzéki képviselőknek címzett – válaszában ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy Jeszenszky “kisebbségekkel kapcsolatos megnyilvánulásait mindig is a kisebbségek jogai melletti kiállás jellemezte.

Tény ugyanakkor, hogy a médiában idézett mondata félreérthető, ebben a formájában a rektor számára sem elfogadható. Rostoványi Zsolt azt írta: az egyetem és saját nevében elhatárolódik „a rasszizmus megnyilvánulásának valamennyi formájától”. A rektor emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy Jeszenszky Géza már két éve nem oktat a Budapesti Corvinus Egyetemen, jegyzetét az egyetem az oktatásban nem használja: a volt külügyminiszter 2006 februárja óta nem áll közalkalmazotti jogviszonyban az intézménnyel, mint egyetemi magántanár csak 2011-ig vett részt óraadóként az oktatásban.

Az LMP október 29-én nyílt levélben kérte Rostoványi Zsoltot, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát, az Antall-kormány külügyminiszterének egyetemi jegyzetét pedig haladéktalanul vonják be. Jeszenszky Géza hétfőn, Rostoványi Zsoltnak címzett nyílt levelében azt írta, az egyetem elmulasztotta őt meghallgatni, és neki, az elsődlegesen érintettnek, nem is küldték meg az állásfoglalást. Az intézmény eljárását súlyosan méltatlannak tartotta.

Ma már másképp fogalmazna

Az oslói nagykövet bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival. Azt mondta, ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot, amit egyébként orvosi szaklapok alapján írt jegyzetébe.

Háborognak a kiskunhalasi cigányság tagjai

A helyi cigány vezető, Rostás László azt mondja, a Jeszenszky Gézáéhoz hasonló írások csak tovább rontják a magyar cigányság amúgy sem fényes megítélését. A halasmedia.hu szerint a halasi cigányság tagjai nem értik, egyáltalán hogy merül fel valakiben annak a gondolata, hogy testvérek és közeli családtagok létesítenének testi kapcsolatot hazánkban. A környéken élőket elmondásuk szerint már maga a rokoni kapcsolat gondolata is borzasztja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik