Belföld

Jeszenszky Géza most levelet írt

Oslói nagykövetünk felháborodott, hogy a rasszista kijelentése miatt rasszistának tartják.

Kételkedik a Corvinus oktatóinak felháborodásában Jeszenszky Géza, Magyarország norvég nagykövete. A volt külügyminiszter most Rostoványi Zsoltnak, a Corvinus egyetem rektorának küldött levelet, amelyben azt írja, hogy jó oka van feltételezni, hogy a tanárok és a hallgatók egy része által jegyzett elhatárolódás „nem áll összhangban” a Jeszenszkyt jól ismerő oktatók véleményével.

Jeszenszky levele mellett Deák István, a Columbia Egyetem oktatója és Charles Gáti, a Johns Hopkinsról is támogatásáról biztosítja a korábbi külügyért.  Szerintük  Jeszenszky „tanárként és szerzőként vagyis kollégánkként bebizonyította, hogy ő az elfogulatlan tudományos vizsgálat, a nemzetközi megértés és a kisebbségek védelmének elkötelezettje, a szélsőséges gondolkodás és a kirekesztés ellenfele”.

A kirekesztés ellenfele egyébként egy egyetemi jegyzetben az alábbi mondatot írta: „A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat.” A szavaiért egyébként azóta Jeszenszky bocsánatot kért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik