Belföld

Kirúgatnák a magyar nagykövetet

cigány gyerekek (cigány gyerekek)
cigány gyerekek (cigány gyerekek)

Az LMP szerint kirekesztő dolgokat írt a romákról Jeszenszky Géza.

Az LMP levélben fordul a Budapesti Corvinus Egyetem rektorához, hogy mentse fel tanári állásából Jeszenszky Gézát – olvasható a párt közleményében. Az LMP szerint ugyanis “egy Európához tartozó, civilizált országban nem lehet oktató az – még ha jelenleg nem is tanít –, aki a diákjainak szánt jegyzetében egy kisebbséggel kapcsolatban súlyosan sértő és kirekesztő kijelentéseket fogalmaz meg”.

Mint ismert, Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, jelenlegi oslói nagykövet tankönyvében az alábbi mondatot írta: “A romák közti magas mentális betegségek oka, hogy a roma kultúrában megengedett a testvérek, unokatestvérek közti házasság, vagy a szimpla szexuális kapcsolat”. A tankönyv egy külföldi diáktól jutott el az Átlátszó.hu-hoz.

Jeszenszky egyébként az Antall-kormány külügyminisztere, később az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete volt. Jelenleg – nagyköveti státusza mellett – a Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetében tanít. Órájának a címe: “Nemzetiségi és etnikai problémák a kommunizmus utáni Európában.” A vitatott könyv ehhez készült segédanyagként.

Jeszenszky Géza egyébként korábban visszautasította a jegyzetével kapcsolatban megfogalmazott rasszizmus vádját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik