Nagyvilág

Jeszenszky ma már másképp fogalmazna

Az oslói nagykövet bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival.

Másképp fogalmazna ma már egyetemi jegyzetében a romákról Jeszenszky Géza volt külügyminiszter. Mint az ATV Egyenes beszéd című műsorának telefonon elmondta, ha egyetemi jegyzetét újra kiadná, akkor megvizsgálná, hogy idézze-e, és ha igen, miként a romákról szóló vitatott mondatot.

Arra is kitért, hogy orvosi szaklapok – például a Journal of Medical Genetics – állításai alapján került be jegyzetébe a kérdéses mondat, „a szó szerinti idézet is onnan ered”.  A romákról szóló fejezet a probléma valódi súlyát igyekszik bemutatni, a romák megértése olvasható ki belőle, és az, hogy a helyzetükön változtatni kell – fogalmazott, hozzátéve: a jegyzetet korábban írta, és eddig senki ütközött meg rajta.

Bocsánatot kér azoktól, akik úgy érzik, megbántotta őket soraival, ugyanakkor mindenkinek azt ajánlja, ne csak a vitatott mondatot, hanem az egész fejezetet, illetve jegyzetet olvassa el, mert az abban vázolt problémákat kezelni kell.

Külügyminisztérium szerint a nagykövet nem vádolható előítéletességgel. „Jeszenszky Géza nem nagykövetként, hanem egyetemi tanárként írta vitatott jegyzetét – közölt a tárca. A Külügyminisztérium azt követően adta ki közleményét, hogy a romákat érintő jegyzetrészlet miatt a holokauszt és a vallási kisebbségek kutatásával foglalkozó norvég központ levélben kérte Jeszenszky Gézát, ne vegyen részt a szervezet nemzetközi Wallenberg-emlékkonferenciáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik