Belföld

Október 23. – Százezrek vonultak az utcára a fővárosban

A rendőrség adatai szerint a Kossuth téri ünnepségen közel 400 ezren vettek részt, ám több helyszínen is megmozgatták az embereket a rendezvények és a megemlékezések.

A Demokratikus Koalíció Egyetem téri rendezvényén mintegy ezren jelentek meg. A Jobbik Deák Ferenc téri nagygyűlésén néhány ezren vesznek részt.  Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület demonstrációjának kezdetekor mintegy 20 ezren gyűltek össze.

A Széna térről a Kossuth térre tartó Békemeneten mintegy 150 ezer ember vesz részt. Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a menet eleje megérkezett a Kossuth térre, míg a vége a Margit híd közepénél jár.

A rendőrség becslése szerint a Kossuth téri hivatalos állami ünnepségen közel 400 ezren vesznek részt – közölte a Belügyminisztérium kedden délután.

A tájékoztatás szerint a Kossuth tér teljesen megtelt, a Békemenet résztvevői megtöltik az Alkotmány utcát és a környező mellékutakat.

Az állami ünnepség délután négy óra után néhány perccel a Himnusz hangjaival kezdődött, a rendezvény főszónoka Orbán Viktor miniszterelnök lesz.

A téren várakozókhoz négy óra előtt nem sokkal csatlakoztak az ország függetlenségéért és a kormány melletti kiállásért szervezett békemenet résztvevői, akik délután két órakor indultak a budai Széna térről. Őket nagy tapssal fogadta a téren addigra összegyűlt tömeg.

Hende: a szabadság volt a közös álom

A szabadság volt 1956 közös álma – hangoztatta Hende Csaba kedden Beregszászon, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ’56-os megemlékezésén.

1956 nagy közös álma a szabadság volt, ez a közös álom, ez a közös cél vitte a fiatalokat a Műegyetemre, majd másnap az utcára, és ez a közös álom szólította meg a járókelőket, akik lelkesülten csatlakoztak a diáksághoz, hogy utána hatalmas tömeg hömpölyögjön Budapest utcáin – mondta a honvédelmi miniszter.

1956 októberének napjaiban mindenki megtette a magáét, s megtörtént a csoda: a terepet jól ismerő felkelők a maguk gerilla harcmodorával, könnyű fegyverekkel “leiskolázták” az akkori világ legerősebb hadseregének első csapatait, vagyis legyőzték a szovjet hadsereget. “Tíz napra, még ha csak tíz napra is, de kivívták a haza szabadságát” – hangsúlyozta a politikus a KMKSZ központi megemlékezésén, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából rendeztek a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében.

„A pénzvilág mohóságával kell megküzdenünk”

Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője szerint ma ugyanúgy az egyén és a közösség szabadságáért küzdünk, mint 1956-ban, ám most a pénzvilág mohóságával és a brüsszeli bürokraták kettős mércéjével kell szembeszállnunk.

A politikus kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján a Pest megyei Galgagyörkön, a térség országgyűlési képviselőjeként mondott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ennek a küzdelemnek is ugyanaz a célja, mint ami az 1956-os harcoké volt: friss levegőhöz juttatni a Magyarország jövője szempontjából egyformán fontos nagyvárosokat és a vidéket.

A kereszténydemokrata képviselő kiemelte: a jobb jövő csakis az emberek önbizalmát erősítő munkára épülhet.

„A demokráciát nem elég kivívni, azért mindig küzdeni kell”

Táncsics Mihály Alapítvány ünnepi megemlékezésén azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök “elárulta 1956 emlékét”, a magyarok által akkor és 1989-ben megfogalmazott vágyakat, a köztársaságot, a szabadságot, a demokráciát, a nemzet érdekét, és korábbi önmagát is.

Mesterházy Attila a Büszkeség és tisztelet című rendezvényen arra szólította fel “a köztársaság híveit”, hogy “az új magyar köztársaság megteremtésének napjáig” hordják a Kossuth-címert kitűzőként, “legyen ez a demokraták összetartozásának jelképe”.

Orbán: a magyar forradalommal az egész világ jobb lett

A kormányfő szerint ma az egész világ tudja és elismeri, hogy a magyarok forradalmával és szabadságharcával az egész világ lett jobb.

Orbán Viktor ezt az október 23-i állami ünnepségen, a budapesti Kossuth téren tartott szónoklatában mondta, hangsúlyozva, hogy 1956 magyar hősei adtak erőt négy évtizeddel később, a rendszerváltáskor a szovjetek kiszorításához, a szocialista munkáspárt földre döntéséhez és a szögesdrót akadályok megsemmisítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik