Belföld

Magyarország leült, Matolcsy tudja, hova

A kreatív, megújuló, új világot építő nemzetek asztalához. A miniszter szerint jó az irány, mert harcolnak ellenünk.

Tony Hsieh – Amerika egyik legsikeresebb vállalkozója – könyve alapján Matolcsy György elárulja a siker és a boldogság receptjét. A nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban ezúttal – a Zappos.com internetes szolgáltató szárnyalásából – azt a magyarokra is érvényes következtetést vonja le, hogy hallgassunk a szívünkre, mert ez hoz sikert.

„Ha valaki gyenge, mutasson erőt. Ha valaki erős, mutasson gyengeséget. A <márkanév> fontos, ezért magunknak is formálni kell a rólunk alakuló képet. Mindig fel kell készülni a legrosszabbra” – írja a miniszter, aki arra is figyelmeztet, hogy hosszú távon „a csaló nem nyerhet”, de nyugodtan „legyünk szabálytalanok és szokatlanok…”.

„Ne kakaskodjunk, ne páváskodjunk, mindig van jobb nálunk. Legyünk barátságosak: bármiben utazunk, kicsi a világ.” Ha már megtaláltuk, mit akarunk szenvedéllyel csinálni, akkor tíz elvet kell követni:

  1. Adjunk „hűhaérzést”!
  2. Szeressük a változást!
  3. Dolgozzunk vidáman!
  4. Alkossunk újat!
  5. Akarjunk növekedni és többet tudni!
  6. Nyíltan kommunikáljunk!
  7. Legyünk egy család!
  8. Érjünk el többet kevesebből!
  9. Legyünk szenvedélyesek és elszántak!
  10. Legyünk szerények!

Matolcsy György ezt követően – egy Gandhi-idézet citálása után – már a hazai helyzetet  vázolja. Szerinte „Magyarország leült a kreatív, megújuló, új világot építő nemzetek asztalához, ahol még kevesen ülnek”. Úgy véli: a magyarok szeretik maguk eldönteni a sorsukat, a gyarapodásért többre is hajlandóak másoknál.

A miniszter szerint Európában „nem lehetünk szabályos európaiak”, de nem is érdemes annak lennünk, mert a 2008 utáni új világban az lesz sikeres, aki „szabálytalan, szokatlan és a hagyományos megoldásoktól eltérő utat követ”. Az írásban van egy kis elmúlthúszévezés, amikor „sokan csaltak velünk szemben”, rosszul használtuk erőforrásainkat, nem voltak világos céljaink, és nem építettük fel a pozitív magyar márkanevet.

Matolcsy György azt tanácsolja, hogy érezzük magunkat jól Magyarországon. „Ehhez sok kisebb és nagyobb siker kell, amitől még jobban érezzük magunkat és még több siker jön.”  2010-ben az ország új úton indult el, „világos jövőképpel, pontos célokkal, új stratégiával és megújuló eszközökkel”. Matolcsy György szerint az irány jó, amit számára az bizonyít, hogy „harcolnak ellenünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik