Belföld

Kezdődik a nagy dózer-per

hajléktalan (hajléktalan, )
hajléktalan (hajléktalan, )

Hajléktalanok perlik a volt elszámoltatási kormánybiztos kerületét.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön kezdi meg annak az ügynek a tárgyalását, amelyben Zugló önkormányzatát kártérítésért perlik hajléktalanok. Az Egressy út és a Francia út kereszteződésénél lévő apró fakunyhókat az ott élők maguk eszkábálták össze, egyik-másikban még fűtés is volt. Csaknem napra pontosan egy éve azonban egy reggel megjelentek a közterület-felügyelők meg a rendőrség, és az egészet pár perc alatt ledózerolták. Az ott élők összepakolták holmijukat, és végignézték, hogyan semmisül meg az otthonuk.

A XIV. kerületi önkormányzat szerint mind a hajléktalanok, mind a városrészben élők szempontjait figyelembe véve járt el, amikor tavaly októberben elbontotta az illegálisan épített kunyhókat a Francia úton. Az önkormányzat az elmúlt években rendszeresen kapott lakossági bejelentéseket, panaszokat a környéken tapasztalható rossz közállapotokról, ezért Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester kötelességének érezte megoldani a helyzetet.

Az ombudsman is nekiment Zuglónak

Szabó Máté önkényesnek és jogi felhatalmazás nélkülinek nevezte a hajléktalantelep felszámolását. Az ombudsman szerint intézkedés után nem volt valamennyi érintett számára ténylegesen igénybe vehető szálláslehetőség, sérültek az alapvető emberi jogok és a jogállamiság normái. Zugló visszautasította az ombudsmani jelentésben foglaltakat. Szabó Máté szerint ugyanakkor a célzottan a hajléktalanok ellen irányuló szankciók jogi szempontból értelmetlenek és elfogadhatatlanok, az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévőknek a folyamatos jogi fenyegetettség légkörét teremtik meg. A hajléktalanság, mint élethelyzet kriminalizálása összeegyeztethetetlen az érintettek alapvető jogaival és a jogállamisággal.

Százezer hajléktalan él Magyarországon

Mostanra megjelentek a második, harmadik, sőt a negyedik generációs hajléktalanok is – hangzott el a minap egy szakmai konferencián. Becslések szerint napjainkban nagyjából százezer ember, vagyis a magyar lakosság 1 százaléka veszi igénybe a hajléktalan-ellátás valamely formáját. Szabó Máté ombudsman a jelenlegi rendszer újragondolását szorgalmazta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik