Belföld

Százezer hajléktalan él Magyarországon

hajléktalan (hajléktalan, )
hajléktalan (hajléktalan, )

Mostanra megjelentek a második, harmadik, sőt a negyedik generációs hajléktalanok is.

Becslések szerint napjainkban nagyjából százezer ember, vagyis a magyar lakosság 1 százaléka veszi igénybe a hajléktalanellátás valamely formáját – közölte a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke pénteken Budapesten egy konferencián, ahol Szabó Máté ombudsman a hajléktalanellátás jelenlegi rendszerének újragondolását szorgalmazta.

Simek Ágnes, a Magyar Faluegészségügyi Tudományos Társaság elnöke „A hajléktalan lét megelőzése – Paradigmaváltás a hajléktalanellátásban” című konferencián kiemelte: hosszabb távon a hajléktalanlét úgy előzhető meg, ha segítik a hajléktalanok társadalomba való visszailleszkedését, s egyúttal megelőzik az újabb hajléktalangenerációk létrejöttét. Ehhez használható, kivitelezhető terveket kell letenni a döntéshozók asztalára – szögezte le az elnök.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalban megrendezett kétnapos konferenciával kapcsolatban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kiemelte: mostanra megjelentek a második, harmadik, sőt a negyedik generációs hajléktalanok is.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2010-es adatgyűjtése alapján a regisztrált, az ellátást folyamatosan igénybe vevő hajléktalanok száma csaknem 30 ezer volt. Jelenleg 81 szervezet 147 ellátóhelyen biztosít valamilyen szolgáltatást (szállást, ételt, ruhát, szociális ellátást) a rászorulóknak – az adózók pénzén vagy adományokból.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, „nagyon fontos, hogy a hajléktalanellátás ingyenjuttatások helyett a társadalmi lét perifériájára szorultak visszailleszkedését jelentse”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik