Belföld

Újra nekiment az ombudsman a hajléktalan-rendeletnek

Szabó Máté azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg az "életvitelszerű közterületen való lakhatás" tilalmáról szóló szabályozást.

Az országgyűlési biztos először a belügyminisztert kérte, hogy az építési törvény kifogásolt rendelkezéseit módosítsa, továbbá kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatvan napon belül helyezze hatályon kívül a közterület-használatról szóló rendeletének aggályos rendelkezéseit. Miután az ombudsman ezen javaslatait elutasították, “végső eszközként” az Alkotmánybírósághoz fordult az alkotmányosan aggályos szabályozás megsemmisítéséért – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Az építési törvény 2011. január 1-jétől hatályos módosítása felsorolja a közterület rendeltetési köreit, és lehetőséget biztosít arra, hogy önkormányzatok az adott település közterületének “rendeltetésétől eltérő” használatát szabálysértéssé nyilváníthassák. Erre hivatkozva pedig a Fővárosi Közgyűlés májusban rendeletet hozott arról, hogy szabálysértés miatt pénzbírsággal lehet sújtani azt, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve erre a célra használt ingóságait a közterületen tárolja.

A szabálysértési törvény december elsejétől hatályos módosítása értelmében a tilalom ismételt megszegése már elzárással vagy 150.000 forintos pénzbírsággal sújtható.

A közleményben kiemelték, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa már júliusi jelentésében is megállapította: az önkormányzatoknak adott indokolatlanul tág felhatalmazás a “rendeltetésszerű” közterület-használattal ellentétes magatartások szankcionálására “nem felel meg a jogállami követelményeknek”. Az ombudsman szerint az e felhatalmazás alapján született, a hajléktalanságot szankcionáló fővárosi rendelet sérti az érintettek egyenlő méltósághoz való jogát.

Az ombudsman megállapítása szerint a diszkriminatív, célzottan a hajléktalanok ellen irányuló szankciók jogi szempontból is értelmetlenek és elfogadhatatlanok, az eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek számára a folyamatos jogi fenyegetettség légkörét teremtik meg. A hajléktalanság, mint élethelyzet kriminalizálása összeegyeztethetetlen az érintettek alapvető jogaival és a jogállami büntetőjog normáival. Az életvitelszerű közterületen tartózkodás súlyos krízishelyzet, ami a legritkább esetben az érintett tudatos választása – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.