Belföld

Ezért akadt meg Tarlós torkán a CET

cet (CET-Közraktárak )
cet (CET-Közraktárak )

A főpolgármester nem szavazott a Fidesz-frakcióval a beruházás ügyében. Épp egy voks hiányzott a többséghez a kereskedelmi és kulturális központ ügyében.

A műszaki teljesítésigazolás hiánya, valamint a követelésvásárlás mértéke miatt nem szavazta meg a projektről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlésben – mondta Tarlós István főpolgármester az M1 Ma reggel című műsorában csütörtökön.

A testület szerdán zárt ülésen tárgyalta a mintegy 800 millió forintos kötelezettségvállalásról szóló javaslatot, és a szavazásnál a főpolgármester voksa híján nem lett meg a szükséges minősített többség. Tarlós megjegyezte: épp az ülés közben jutott tudomására néhány olyan információ a Közraktárakról szóló előterjesztés kapcsán, amelyek alapján úgy vélte, nem mehet át a javaslat.

Egyrészt nem történt meg a műszaki teljesítésigazolás, amelynek hiányában semmilyen számlát nem fizethet ki, másrészt jelezte: 95 százalékos áron nem enged követelésvásárlást a testületnek. Hozzátette, hogy a szavazás után frakciószünetet kért, és tájékoztatta a Fidesz-KDNP-s képviselőket az ügyről.

Az Index információi szerint az előterjesztés arról szól, hogy a fővárosi önkormányzat a generálkivitelezővel, a WHB cégcsoporttal külön egyezményt kötne, amelyben a főváros megvenné a cég 2,8 millió eurós (mintegy 800 millió forintos) követelését, amivel a beruházó Porto tartozik a kivitelezőnek.

Még bruttó 1,2-2 milliárd forintot kell költeni a Duna-parti CET épületének javítására ahhoz, hogy az építkezés befejeződhessen, legalábbis a fővárosi vagyonkezelő felmérése szerint. Ez a generálkivitelezőnek kifizetendő 800 millió forinttal egy jelentős summával terheli meg a fővárosi költségvetést.

Ellenzéki képviselők szerint még nagyon sok a nyitott kérdés a tervezett kereskedelmi és kulturális központ ügyében. Például nem tudni, hogy a főváros miből fizeti ki a milliárdos többletköltséget, és milyen forrásból fizeti ki a generálkivitelező mintegy 2,8 millió eurós követelését.

Többmilliárdos fizetési kötelezettsége lesz a fővárosnak, ha a perek egyszer lezárulnak a beruházóval, de az se látszik, hogy a gazdasági válság idején hogyan lesz a CET majd hatékonyan üzemeltethető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik