Belföld

Navracsics bebiztosítaná a jövőt

Navracsics Tibor (navracsics tibor)
Navracsics Tibor (navracsics tibor)

Miniszteri biztos lett az ombudsman jelöltje.

Az ombudsman Szabó Marcelt jelölte a jövő nemzedékek érdekeit védő helyettesének. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető docense – az őt jelölő Szabó Máté szerint – mindenben megfelelne a poszthoz szükséges minden törvényes követelménynek. Az ombudsman-helyettest a parlament választja meg.

Noha Szabó Máté a jelölést már eljuttatta az Országgyűlés elnökének, október 7-étől Szabó Marcel más feladatot kapott. A legfrissebb Hivatalos Értesítő szerint „a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos” lesz. Feladatát 2013. április 7-ig a közigazgatási miniszter irányításával látja el, helyettes államtitkári illetményért. Navracsics Tibor ugyanakkor egy másik miniszteri biztost is kinevezett. Szerdától nemcsak a kabinetfőnöki feladatokra, hanem az Új Nemzedék Jövőjéért Program kormányzati koordinációjával kapcsolatos teendők ellátására is felkérte Mihalovics Pétert. 2013. április 3-ig ő szintén helyettes államtitkári juttatásokra jogosult.

Szabó Máté azért jelölt új helyettest, mert Fülöp Sándor 2012. szeptember 1-jei hatállyal lemondott tisztségéről. Így akarta felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszerváltást követő néhány lelkes év után a környezet védelmét állandóan háttérbe szorítják a gazdasági érdekekkel szemben. Fülöp Sándor szerint az alaptörvényben részletesen szerepel a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, illetőleg az, hogy a védelmet helyettes alapjogi biztosnak kell ellátnia. Ezt az alkotmányos rendelkezést azonban semmilyen alsóbb szintű jogszabály nem hajtotta végre. Szerinte az önálló környezetvédelmi ombudsmani hivatal felszámolása lényegében alkotmányellenes volt, aminek következtében az egészséges környezethez való jog védtelenné vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik