Belföld

Egyre kevesebbet fizetünk az egyházaknak

ima (ima)
ima (ima)

Egyeztet a kormányzat az egyházakkal az egyszázalékos adóhozzájárulások ügyében, miután a felajánlott összeg 2012-ben is csökkent - írja a Magyar Hírlap.

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) előzetes kimutatása szerint bár az idei adóbevallásukban is többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk (szja) egy százalékát valamely egyháznak, mint a múlt évben, a felajánlott összeg nagysága csökkent.

A napilap idézi Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek néhány héttel ezelőtti tájékoztatóját, amelyen a bíboros arról beszélt, hogy 20 százalékkal apadt a Magyar Katolikus Egyház számára felajánlott összeg. A 2011. évre vonatkozó adóbevallás során a katolikus egyház számára 605.700 adózó 2 milliárd 298 millió forintot ajánlott fel, egy évvel korábban viszont 601.695 adózó 2 milliárd 851 milliót.

A többi történelmi egyháznak felajánlott egyszázalékos szja is csökkent – közli a napilap, hozzátéve, hogy a 2011 decemberében elfogadott törvény nyomán az adóhivatal listáján idén már csak 31, technikai számmal rendelkező egyház szerepel, míg tavaly ez a szám megközelítette a kétszázat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik