Belföld

Vörösiszap-tragédia: mindenki tagad

vörösiszap (vörösiszap, mal, )
vörösiszap (vörösiszap, mal, )

Az ajkai timföldgyár hidrátgyártó divíziójának igazgatója állítja, ő nem felelős a történtekért. Szerinte a hatóságoknak a valódi felelősöket kellene felkutatnia.

Tagadták bűnösségüket az ajkai timföldgyár hidrátgyártó üzemének vezetői a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalásának harmadik napján, szerdán a Veszprémi Törvényszéken. A bíróság a 15 vádlott közül a nyolcadrendű vádlott L. Lászlót, a timföldgyár hidrátgyártó üzemének termelési vezetőjét és az ötödrendű vádlott D. Józsefet, a hidrátgyártó divízió igazgatóját hallgatta meg. Halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, környezet- és természetkárosítással vádolják őket.

Az előbbi vádlott nem tett vallomást, az utóbbi pedig írott vallomását olvasta fel, amelyhez 22 mellékletet csatolt. Mindketten tagadták bűnösségüket, a divízióigazgató elcsukló hangon azt mondta: „Nem vagyok felelős a tragédiáért.” Hozzátette: az egész ügy az ő és a kollégái felelősségéről szól, ehelyett a hatóságoknak a valódi felelősöket kellene felkutatnia.

Hétfőn kezdődött a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper. Az ügyész a vádiratban végrehajtandó szabadságvesztést kért mind a tizenöt vádlottra. Szót kaptak a sértettek is. Van, aki közülük letöltendő börtön kiszabását, van, aki csak igazságos ítéletet szeretne. A katasztrófa áldozatai mindmáig nem felejtették el azt két évvel ezelőtti hétfői napot, amikor számukra minden megváltozott.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő iszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszap-ömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik