Belföld

Újra él a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Marcal folyó

vörösiszap (vörösiszap, mal, )
vörösiszap (vörösiszap, mal, )

Újra él a Marcal. A növény- és állatvilág, illetve a víz jelenlegi állapota jó. Ezt állapították meg a vörösiszap-katasztrófa által sújtott Marcal folyón a győri Reflex Környezetvédő Egyesület mérései – mondta Lajtmann József programvezető keddi sajtótájékoztatóján Győrött.

A civil egyesület a 95 kilométer hosszúságú folyón végzett méréseket, tudományos intézményekkel és szakmai szervezetekkel együttműködésben. Környezetvédelmi programjukhoz 2 millió 77 ezer forint támogatást nyertek a Vidékfejlesztési Minisztérium „Zöld Forrás” pályázatán.

A vízminőség javulásában döntő szerepe volt a katasztrófavédelem és a vízügyi szervek gyors beavatkozásának. Az ártalmatlanítások nyomán a Marcal alsó szakaszán a vízminőség már néhány hónappal a katasztrófa bekövetkezte után elérte a 7-es pH értéket. A folyót szerencsére a szennyezésben érintetlen bakonyi patakok vize táplálja, segítve a növény- és állatvilág visszatelepülését. Regenerálódott a természet –- állapította meg Lajtmann József.

A tapasztalatok összegzéseként a Reflex javaslatokat is készít egyebek között a folyó vízminőségének további védelme és a haltelepítés érdekében. Süllőket ugyan telepítettek már a Marcalba, a Reflex azonban jobbnak látná a csuka telepítését az adott természeti környezetben – jegyezte meg a projektvezető. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásához a civil egyesület 10 százalékos önrésszel járult hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik