Belföld

Vörösiszap: az átszakadt tározó felét lefedte a Mal

vörösiszap (mal, iszapömlés, vörösiszap, )
vörösiszap (mal, iszapömlés, vörösiszap, )

A vörösiszap-katasztrófában átszakadt X. számú iszaptározó felét lefedte a Mal Zrt., és további 7,5 hektáron mentesítette a területet – közölte a veszprémi bányakapitány hétfőn.

Káldi Zoltán, veszprémi bányakapitány elmondta, hogy a Veszprémi Bányakapitányság hétfőn újabb ellenőrzést tartott a Mal Zrt. kolontári vörösiszap-tározóinál, mivel a kiporzás megszüntetésére május vége óta több határozatban kötelezték a céget.
Az ellenőrzés során megállapították, hogy az ajkai timföldgyár a IX. tárló teljes, több mint 40 hektáros területét határidőre lefedte. A katasztrófában megsérült másik, összesen közel 25 hektáros tározó felén elhelyezték a kiporzást megakadályozó borítást, és további 7,5 hektárt kőporozással mentesítettek – tette hozzá.

Közlése szerint a tároló még le nem fedett részeinek felületét továbbra is napi rendszerességgel nedvesítik, megakadályozva ezzel a kiporzását.

Szólt arról is, hogy a már lefedett tározókon megindult a spontán növényesedés. A Mal Zrt. a bányakapitányság előírásai szerint napi jelentéseket készít az elvégzett feladatokról, de a lefedés gyors ütemétől függetlenül a hatóság a továbbiakban is gyakori és szigorú ellenőrzés alatt tartja a munkálatokat – mondta Káldi Zoltán.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt – az ügyben folyó büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel –, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A katasztrófa ügyében indított büntetőper első tárgyalása szeptember 24-én lesz a Veszprémi Törvényszéken. Az ügyészség a 2010. október 4-én bekövetkezett gátszakadás ügyében 15 terhelttel szemben emelt vádat, a vádlottak között van a cég több jelenlegi és egykori dolgozója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik