Belföld

Csúsznak a költségvetési módosítók, megy a válasz az IMF-nek

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

Elhalasztják a szavazást a költségvetési módosító javaslatokról.

A Fidesz-frakció a kormány kérésére támogatja, hogy elhalasszák a jövő évi költségvetés módosító javaslatainak hétfőre tervezett szavazását. Az ok, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a 2013-as büdzsén – jelentette be a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal azt mondta, ha október végéig megállapodnak a valutaalappal, akkor akár addig is halasztható a módosítók megszavazása. Ha az alku késne, akkor a törvényjavaslatot megszavazzák, és később újabb módosítókat nyújtanak be. A Fidesz-frakcióvezető közölte: a minapi ÁSZ-vizsgálat alapján szeretné, ha a 2008-as IMF-szerződést a parlament gazdasági bizottsága megvizsgálná.

Az Állami Számvevőszék augusztus végi jelentése szerint 2008-ban “nem kellett volna olyan hamar megkötni az IMF-megállapodást, mint ahogy az megköttetett” – emlékeztetett Rogán, aki szerint adódik a kérdés, hogy ha a költségvetés adóssághelyzete nem indokolta a sietséget, az akkori kormány “miért tette fel a kezét azonnal és automatikusan, miért volt szükség a nyugdíjak és a bérek ilyen gyors csökkentésére”.

Az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter megerősítette, kész az IMF-nek küldendő levél a magyar kormány alternatív tárgyalási javaslatáról. Csak a pontosítások vannak hátra, azt már kedden, szerdán elküldhetik, bár Varga Mihály nem tudja, “a posta hogyan veszi át” azt. Az viszont biztos, hogy az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához illeszkedő javaslatokat fogalmaz meg a kormány, amely csak olyan intézkedést támogat, amely nem érinti közvetlenül az embereket.

A kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, “amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak”, másfajta javaslatai lesznek. A kormány az előző tárgyalások után készített IMF-ajánlást nem hozza nyilvánosságra – tette hozzá a miniszter, aki szerint a múlt héten jó hírek mozgatták a világpiacot, de kérdéses, hogy meddig tart az optimizmus, ezért kell a megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik