Gazdaság

Ezt üzeni Orbán az IMF-nek

Önnek is hozhat pénzt az IMF (pénz, érme, )
Önnek is hozhat pénzt az IMF (pénz, érme, )

A kormány hallani sem akar a nyugdíjak csökkentésről és az ingatlanadóról.

Lényegében az utolsó szakaszához érkezett annak az alternatív tárgyjavaslatnak az elkészítése, amelyet a kormány az EU/IMF tárgyalásokhoz alakított ki. Ennek a kidolgozása hamarosan befejeződik és a jövő hét közepéig az ezt tartalmazó levelet megküldjük az IMF-nek és az Európai Bizottságnak – nyilatkozta a megbeszélésekért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap a távirati irodának.

Varga Mihály hozzátette: az összeállítás a magyar válasz azokra a felvetésekre, amelyeket a júliusi tárgyalások után az IMF és az Európai Bizottság delegációja készített. Ezzel az üzenettel azt is jelzi Budapest, hogy készen áll folytatásra.

Nem nyúlnak a büdzséhez

A főtárgyaló nem közölt részleteket a csomagról, annyit azonban elárult, hogy nem tartalmaz a nyugdíjak vagy jövedelmek csökkentésével kapcsolatos terveket, és a kormány nem támogatna új ingatlanadó elfogadására vonatkozó javaslatot sem. A büdzséhez sem nyúl a kabinet: továbbra is a 2013-as költségvetés makrogazdasági pályáját tartja érvényesnek.

Eszerint határozott cél az, hogy a bruttó hazai termék 3 százaléka alá került költségvetési hiányt 2012 után is megőrizzék ezen a szinten, és erre a munkahelyvédelmi akcióterv megvalósulása esetén is látnak esélyt. Varga hangsúlyozta: az ország finanszírozását “egyelőre megoldottnak látjuk”, de ilyenkor annak ára, vagyis a kamat a kérdés. Épp az adósságszolgálat magas ára miatt akar a kabinet egyezségre jutni a nemzetközi hitelezőkkel.

A miniszter ugyanakkor megjegyezte: a megállapodásra akkor is lesz lehetőség, ha az esetleg érinti valamilyen módon a 2013-as költségvetést.

Se veled, se nélküled…

A miniszterelnök a múlt héten, Facebook-bejegyzésben tette nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz–KDNP frakció sárvári tanácskozásán nemet mondott a valutaalap (állítólagos) kikötéseire, vagyis„ezen az áron” nem lesz megállapodás.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a Nemzetközi Valutaalap a hitelért cserébe a többi között a nyugdíjak csökkentését, a nyugdíjkorhatár-emelését, a családi pótlék csökkentését, a személyijövedelemadó-emelését, valamint az általános, értékalapú ingatlanadó bevezetését kéri a kabinettől. A Népszabadság ugyanakkor azt írta: nincs ilyen összetételű horrorlistája az IMF-nek.

Ráadásképp néhány nappal a már említett sárvári frakcióülés után Orbán Viktor a közrádióban kijelentette: megállapodunk az IMF-fel. Ugyan két, egymástól messze lévő álláspont között kell majd létrehozni az egyezséget, de “ez lehetséges, jól haladunk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik