Belföld

Előzetes regisztráció: LMP-vel, élőlánccal, MSZP nélkül

szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )
szavazás (szavaz, voks, urna, választás, )

A szocialisták nem vitáznak, mert szerintük a választási feliratkozás "durva merénylet" a demokratikus választási rend ellen. Az LMP felveszi a kesztyűt.. Gyurcsány élőláncot szervez.

Az MSZP nem megy

Az MSZP az alaptörvény elfogadásához hasonlóan várhatóan a választójogi törvény kormányoldal által tervezett módosításában sem vesz részt az Országgyűlésben. Erről Józsa István, a párt frakcióvezető-helyettese beszélt vasárnap.

A politikus kérdésre válaszolva hangsúlyozta, testületi döntés ugyan még nem született a kérdésben, de a “dolog súlyát tekintve” valószínűnek tartja ezt a lépést, mivel meggyőződésük szerint a választójogról csak szélesebb társadalmi konszenzus alapján lenne szabad dönteni.

Mint mondta, a választási feliratkozás olyan “durva merénylet” lenne a demokratikus választási rend ellen, amely komolyan meggondolandóvá teszi az MSZP távolmaradását az erről szóló törvényalkotási folyamatból. “Nem lehet részes egyetlen demokratikus erő sem a választójog, a választás lehetőségének ilyen durva megcsonkításában” – fogalmazott a szocialista képviselő.

Korábban Szanyi Tibort egy vicc-törvényjavaslatot nyújtott be az regisztrációval kapcsolatban. A szocialista képviselő szerint az Országgyűlés a törvényt annak tudatában alkotná meg, „hogy a demokráciák letűnőben lévő nyugat-európai alapelve szerint mindenki választó és választható, megerősítve, hogy az új magyar demokráciának a felkelő nap keleti hagyományaira támaszkodó alapelve szerint szintén mindenki választó és választható, kivéve azt, aki nem…”.

Az LMP elmegy

Az LMP részt vesz a választási eljárásról szóló törvény parlamenti vitájában -– mondta újságíróknak a párt választmányi szóvivője.

Heltai László közölte, nem kívánják bojkottálni a vitát, ugyanis annak során ki szeretnék fejteni véleményüket.
A javaslat eddig napvilágot látott részeit elemezve kijelentette: a tervezett előregisztrációt ellenzik, az ajánlószelvények rendszerének eltörlésével viszont egyetértenek.

Gyurcsány élőláncot szervez

Az előzetes regisztráció miatt indított egyhetes éhségsztrájkját gyújtó hangú beszéddel lezáró politikus szombaton bejelentette, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció élőláncot szervez a Parlament köré arra a napra, amikor az Országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt. “Lehet rossz döntéseket hozni, lehet egy alkalmatlant, egy tisztességtelent, egy gerinctelent is megválasztani miniszterelnöknek, de ha ez kiderül – és kiderült! -, akkor ne hagyják következmények nélkül” – mondta az éhségsztrájk-záró rendezvényét a volt kormányfő.

Lázár nyújtotta be

Jövő szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es voksolásra.2013 augusztusában minden állampolgár, aki szerepel a népesség-nyilvántartásban, kap egy felhívást arra, hogy döntse el, akar-e szavazni vagy sem. Ha igen, jeleznie kell, hogyan akar részt venni a voksolásban – személyesen vagy levélben -, hol akar szavazni – határon belül vagy azon kívül -, majd ezt a dokumentumot vissza kell küldenie – ismertette korábban a menetrendet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik