Belföld

Őrizetbe vették Biszku Bélát

Biszku Bélát hétfő reggel fel kilenckor rendőrök vitték el a II. kerületi lakásáról. Akár életfogytiglant is kaphat az '56-os sortüzek miatt.

Több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett, vagyis az ’56-os sortüzek miatt vették őrizetbe hétfőn Biszku Bélát. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint az egykori belügyminiszter akár életfogytiglant is kaphat. A rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás mérföldkőhöz érkezett – mondta Ibolya Tibor megbízott főügyész arról, hogy gyanúsítottként kihallgatták Biszku Bélát, aki nem akart vallomást tenni és nem ért egyet a gyanúsítással. Ettől függetlenül az ügyész szerint együttműködő és kitűnő szellemi és fizikai állapotban van.


Kádár János születésének 100. évfordulóján a Fiumei úti sírkertbenFotó: Kummer János

Biszkunál reggel házkutatást is tartottak. Az egykori belügyminiszter lakásán lőszereket találtak a nyomozók, most azt vizsgálják, hogy Biszkunak, aki nagy vadász volt egykor, volt-e engedélye ezek tartására. Az ugyészség most felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt hallgatta ki. Ez az ügyészség szerint a Nyugati téri sortüzet, ahol 5 ember halt meg 56-ban és a salgótarjáni sortüzet jelenti, ahol pedig összesen 46-an haltak meg. Ibolya Tibor elmondta azt is, hogy az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának valamennyi tagja, ha élne, ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítható lenne – de már csak Biszku Béla él közülük.

Mégsem a lex Biszku

Az ügy kapcsán, Gellért Ádám javaslatai alapján elkészült az úgynevezett lex Biszku. A nemzteközi jogász korábban lapunknak azt mondta, nonszensz, hogy nálunk politikusok tesznek feljelentést. A sortűzperekben is a Deport ’56 szervezet vitte az ügyeket. A Biszku-ügyben ő sok dokumentumot összegyűjtött, de nem jó, ha ezek az ügyek egyes emberek passziói.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést a tavaly elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. Az ügyészség a feljelentés nyomán március elején indította el a nyomozást több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával.

Kicsoda Biszku?

Biszku Béla 1921-ben született Márokon. Eretileg szerszámlakatos. Az MKP, az MDP majd az MSZMP tagja és vezetője, belügyminiszterként 1957–1961 az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítója, majd miniszterelnök-helyettes az MSZMP KB titkára. 1989 óta a politikától visszavonultan él.

Nem keresték

Biszku neve furcsa mód 20 éven keresztül nem került elő. Senkinek nem jutott eszébe megkeresni a „munkásellenzék” öklét. 2008-ban két blogger álportréfilmmel akarta csőbe húzni az öreg politikust. Skrabski Fruzsina és Novák Tamás elhitette az egykori belügyminiszterrel, hogy Beregi Ifjúsági Egyesület tagjaként szeretnének filmet csinálni Márok nagy szülöttjéről. Máig emlékezetes a filmben, ahogyan a riporterek szinte könyörögnek az agg kommunistának, kérjen bocsánatot. Ebben a filmben mondja azt Biszku, hogy nem bánt meg semmit és szerinte nincs miért bocsánatot kérnie, továbbá, hogy „Nagy Imre megérdemelte a sorsát”.

56 nem forradalom

A film bemutatása után még egyszer jelent meg Biszku a nyilvánosság előtt. A Duna televízió Közbeszéd című műsorában Apáti-Tóth Katától, számos olyan kérdést kapott, ami a „Biszku filmből” kimaradt. Arra a kérdésre, hogy mit gondolt magáról a forradalomról, kijelentette: ’56-ot nem tekinti forradalomnak. 1956-ot nemzeti tragédiának, a “magyar nép tragédiájának” nevezte, melynek szerinte ő szenvedő alanya volt. 1957 és 1961 között betöltött belügyminiszteri szerepét Biszku a műsorban úgy értékelte, hogy politikai tisztséget töltött be, az ország közbiztonságának helyreállításáért és a törvények betartatásért dolgozott.

Kádár a legnagyobb

“Az ítéleteket nem én hoztam, azokat a szuverén magyar bíróság hozta meg” – tette hozzá Biszku, aki az ítélekről azt mondta, hogy azokat nem tudja minősíteni, a pereket pedig nem tartja koncepciós pereknek, mondván: azok “valamilyen cselekmények alapján születtek meg”. “Én akkor a legjobb tudásom szerint igyekeztem a népem érdekeit szolgálni” – mondta Biszku azután, hogy a riporter megkérdezte tőle, ma mindent ugyanúgy csinálna-e, mint egykor. Biszku a műsorban Kádár Jánosról azt mondta: őt a huszadik század legnagyobb politikai egyéniségének tartja.

A Hír24 értesülése szerint Biszku Béla házi őrizetének elrendeléséről hétfőn délután dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az ügysészség nem látta szükségesnek az előzetes letartóztatás elrendelését, mondván, egy 91 éves emberről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik