Belföld

Rogán: bármi lehet a büdzsével

rogán antal (rogán antal)
rogán antal (rogán antal)

A Fidesz frakcióvezetője szerint tartható a beterjesztett költségvetés, de nem kizárt a módosítása sem.

Akár jelenlegi formájában is tartható a költségvetés, de természetesen az Európai Unió (EU) és az IMF észrevételeit is figyelembe fogjuk venni, ezért a büdzsé módosítása is lehetséges – jelentette ki Rogán Antal pénteken Sárváron, a kormánypártok közös frakcióülését követő sajtótájékoztatón. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: továbbra is a legfőbb célok közé tartozik a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtása, amely mellett kiállt a frakció és elvárja annak következetes végrehajtását a kormánytól.

Az IMF-fel és az EU-val folytatott tárgyalásokról Rogán azt mondta: a frakció azt szeretné, hogy szülessen megállapodás, de nem akármilyen áron. A Fidesz kizárja a nyugdíjak részleges vagy teljes befagyasztását. A frakcióvezető kiemelte, hogy már az Európai Bizottság is úgy véli, hazánknak csak egy pénzügyi keretre, és nem hitelre van szüksége. Éppen ezért azt javasolták a kormánynak, hogy vegye figyelembe az unió és a valutaalap által is kitűzött célokat, de tegyen saját tárgyalási javaslatot, amely alkalmas lehet a nemzetközi szervezetek által kitűzöttek megvalósítására és a munkahelyvédelmi akcióterv maradéktalan megvalósítására is – tette hozzá. A miniszterelnök pénteken reggel a közrádióban már bejelentette, hogy a kabinet a következő hét-tíz napban alternatív tárgyalási pozíciót dolgoz ki.

Önkéntes feliratkozás a választáson

A választási feliratkozásról a frakcióvezető elmondta, a határon túli magyar kisebbség és a belföldi nemzeti, illetve etnikai kisebbségek parlamenti képviselete csak így oldható meg. Szavai szerint a világ több országában jól működik a rendszer, például Belgiumban, Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban is. Szerinte az új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul.

Erre azért van szükség, mert Magyarországon az állampolgársági szabályok megváltozásával egyidejűleg megváltoztak a választások lebonyolításának körülményei is – tette hozzá. Mindenki, aki igennel szavazott 2010-ben az Országgyűlésben a külhoni magyarok állampolgárságára, az nagyon jól tudta, hogy ez együtt jár a feliratkozás bevezetésével. Rogán Antal azt is bejelentette, hogy támogatják az ajánlószelvények megszüntetésére vonatkozó LMP-s javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik