Belföld

Orbán: megállapodunk az IMF-fel!

Orban-Viktor-Tusvanyoson-(ingyenes)(960x640)(2).jpg (orbán viktor, )
Orban-Viktor-Tusvanyoson-(ingyenes)(960x640)(2).jpg (orbán viktor, )

A kormányfő szerint két, egymástól messze lévő álláspont között kell majd létrehozni az egyezséget. "Ez lehetséges, jól haladunk."

A miniszterelnök szerint megszületik az egyezség a magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Európai Unió között, de nem azon feltételek alapján, amelyek csütörtökön napvilágot láttak. A kabinet ezért a következő hét-tíz napban alternatív tárgyalási pozíciót dolgoz ki – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Közölte: “abban természetesen egyetértünk, hogy az a jó, ha az országnak minél kisebb a költségvetési hiánya, de az nem mindegy, hogy hozzányúlunk-e a nyugdíjakhoz, hogy elvesszük-e utazási kedvezményeket a nyugdíjasoktól, vagy hogy a családi pótlékot megszüntetjük-e. Ezen az áron nem kell IMF-megállapodás”.

Orbán az ősz legfontosabb feladatának a munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtását nevezte, még akkor is, ha a valutaalap úgy véli, enélkül rendben lenne az ország költségvetési egyensúlya. A kabinet viszont úgy látja, megvan a büdzsében a szükséges fedezet, a 250-300 milliárd forint.

Megjegyezte: csütörtökön az EU tárgyalt Magyarország helyzetéről, az IMF/EU-tárgyalódelegáció uniós része pedig letett egy jelentést a közösség pénzügyi és gazdasági bizottsága elé a magyar tárgyalásokról. Ennek a dokumentumnak van egy nagyon fontos pozitív megállapítása: elismeri, hogy Magyarországnak elővigyázatossági megállapodásra van szüksége, nem pedig pénzre.

Orbán Viktor hétfőn felszólal az Országgyűlésben napirend előtt, és – mint elmondta – ismerteti majd a parlament előtt álló legfontosabb feladatokat.

Most akkor mi van?

A miniszterelnök csütörtökön, Facebook-bejegyzésben tette nyilvánvalóvá, hogy a Fidesz–KDNP frakció sárvári tanácskozásán nemet mondott a valutaalap (állítólagos) kikötéseire, vagyis „ezen az áron” nem lesz megállapodás.

A Magyar Nemzet csütörtöki értesülése szerint a Nemzetközi Valutaalap a hitelért cserébe a következőket kéri: a nyugdíjak csökkentése, nyugdíjkorhatár-emelés, a családi pótlék csökkentése, személyijövedelemadó-emelés, privatizáció, az utazási kedvezmények csökkentése, bürokrácialeépítés, általános, értékalapú ingatlanadó, az önkormányzatok kiadásainak csökkentése, a bankadó eltörlése, pénzjuttatás a bankszférának.

A Népszabadság pénteki száma ugyanakkor azt írja: nincs 10 pontos horrorlistája az IMF-nek. Ezt a kormányoldal meg nem nevezett tagjai ismerték el a lapnak. Az egyik ismert képviselő az eddig ellentmondásos, vitatott sajtóhíreket tisztázva úgy tájékoztatta az újság tudósítóját Sárváron, hogy szerdán este a Park Inn Hotelben nem osztották ki a fideszes és a KDNP-s képviselőknek az összeállítást, mert az „így, ebben a formában nem is létezik”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik