Belföld

Határőrizeti Emlékpark nyílt Tiszaszigeten

Már nem csupán az ország legmélyebb pontjával büszkélkedhet Tiszasziget, hanem egy különleges emlékparkkal is, amely a határrendészet történetét mutatja be.

A határőrizeti emlékpark létrejöttéről a tiszaszigeti önkormányzat munkatársa, Ferenczi Ferenc a Szeged24-nek elmondta, hogy Deszkkel és a szerbiai Törökkanizsa községgel közösen 2010-ben sikeres pályáztak a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatási rendszeréhez.

Szakmai segítséget kaptak a Kiskunhalasi Határőr-igazgatóságtól, illetve a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségtől és a budapesti HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumtól. Szakmai segítséget nyújtottak még a valamikor a településen szolgáló hivatásos és sorállományú határőrök is.

A helytörténeti múzeum tervezésekor arra törekedtek, hogy az első világháború befejezésétől napjainkig mutassák be a délvidéki határvédelem legfontosabb időszakait. Hat korszakot dolgoz fel a kiállítás, a két világháború közötti időszaktól napjainkig.

Ferenczi Ferenc az is elmondta, hogy egyrészt az emlékpark Magyarország legmélyebben fekvő pontjához érkezők számára kínál egy újabb turisztikai célpontot, másrészt az is cél volt, hogy az általános és középiskolai osztályok számára is hasznos információkat nyújthassanak. „A kialakításkor törekedtünk arra, hogy a szabadidő aktív eltöltésére is alkalmas legyen a terület, több airsoft bemutató is lezajlott az elmúlt hónapokban. Az érdeklődők számára eszközöket, védőfelszerelést gyakorlati oktatást is biztosítottunk” – mondta az önkormányzat munkatársa.

A szabadtéri múzeum a nap 24 órájában megtekinthető. A legegyszerűbben úgy közelíthető meg az objektum, ha Tiszaszigetet elhagyva a határátkelő felé vesszük az irányt, a régi határőrlaktanya után ugyanis egy tábla jelzi, merre kell fordulnunk.

Mucsi Ágnes

Ajánlott videó

Olvasói sztorik