Belföld

Hármas tagozatúvá kívánja fejleszteni a Vörösmarty Színházat az új vezetés

Hármas tagozatú - prózai, zenei- és tánctagozattal rendelkező - teátrummá kívánja fejleszteni a székesfehérvári Vörösmarty Színházat az intézmény új vezetése - jelentette be az új évad hétfői megnyitásán a színházat augusztus elseje óta vezető Szikora János.

A teátrum Jászai Mari-díjas igazgatója, aki idén nyerte el pályázaton öt évre a megbízatást, elmondta: vezető társaival azt ígérte és vállalta, hogy néhány éven belül az ország egyik legizgalmasabb és legsokszínűbb, a közönséget visszahódítani képes társulatát építi fel Székesfehérváron.

A célok megvalósítását szolgálja a társulatfejlesztés, amelynek során a jelenlegi 17 tagú társulatot 22 tagúra kívánják bővíteni, a tánckart pedig – az anyagi lehetőségektől függően – 8-12 fősre. Továbbá szeretnék, ha az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a színház státusába kerülne.

Személyes, külföldi kapcsolataikat kamatoztatva együttműködés kialakítását tervezik külföldi színházakkal és külhoni színészekkel. Az együttműködés keretében vendégjátékokra, koprodukciós előadásokra, vendégművészek meghívására is sor kerül majd.

A város szellemi erőit is mozgósítva el kívánják érni, hogy a Vörösmarty Színház a helyi szellemi élet központja legyen. Fontos feladatnak tartják, hogy a fiatalokkal megkedveltessék a színházat, továbbá a megye színházszerető közönségét is kiszolgálva, az eddiginél több tájelőadást szerveznek.

A teátrum új vezetésének tervei szerint öt éven belül egy nagy történelmi projektet valósítanak meg. A három részből álló program keretében minden évben történelmi drámapályázatot írnak ki, és a darabokat nyári játékokon mutatják be.
Történelmi emlékjátékokat, karneválszerű, az egész várost mozgósító rendezvényeket szerveznek azzal a céllal, hogy ápolják, felelevenítsék a magyar történelmet meghatározó, a Szent István által alapított székesfehérvári bazilikában koronázott, ott házasodott, illetve eltemetett királyaink emlékét, és virtuálisan felépítsék az államalapító által emelt, jeles történelmi események színhelyéül szolgáló, középkori templomot.

Azt tervezik, hogy 2013-ban, az első királyunk halálának 975. és a koronázó városban 1938-ban tartott országgyűlés 75. évfordulóján – a székesfehérvári emlékév keretében – országos történelmi televíziós vetélkedőt rendeznek a színházban.
Karácsonykor Újszövetség Maratont tartanak, amelynek keretében 30 órán át színészek és a város lakói olvassák fel folyamatosan az Újszövetség sorait.

Az évadnyitón Szikora János arra kérte a társulat tagjait, hogy ne féljenek a jövőtől, mert mindenki esélyt kap a bizonyításra. Az évadnyitó társulati ülésen bemutatkoztak a színház új igazgatójának munkáját segítő vezetők: Csányi János fejlesztési és stratégiai igazgató, Matuz János kreatív igazgató, Bagó Bertalan és Hargitai Iván, a prózai tagozat, Horváth Csaba a tánctagozat, valamint Drahos Béla a zenei tagozat vezetője.

Az idei színházi évad első előadásaként szeptember 22-én A dzsungel könyvét láthatják a nézők. Az évadban hét nagyszínházi előadást rendeznek. A dzsungel könyve mellett Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című vígjátékát, Herczeg Ferenc Bizánc című darabját, Huszka Jenő Lili bárónő című operettjét, Schiller Don Carlos című tragédiáját, Feydeau Bolha a fülbe című komédiáját és Rossini A sevillai borbély című vígoperáját láthatja a nagyszínpadon a közönség.

A stúdió színpadon Patrick Marber Közelebb című színművét, Karinthy Ferenc Tanár úr kérem című zenés játékát és Goldoni Mirandolina című vígjátékát adják elő. A Pelikán Kamaraszínház műsorán a Hangvilla titka című mesejáték, a Négyszögletű kerek erdő című bábjáték, beavató színházi előadásként a Commedia Dell’arte kerül színre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik