Belföld

A BBC-n csepülik a felsőoktatási reformot magyar diákok

felvételi (egyetem, )
felvételi (egyetem, )

A BBC holnapján megjelent cikkben a magyar diákok röghöz kötöttségéről és a szabad mozgás korlátozásáról írnak. A megszólaltatott diákok vagy külföldre mennek, vagy nem azt tanulják, amit szeretnének.

A BBC brit hírcsatorna honlapján megjelent cikkben a magyar felsőoktatásban végbement változásokról ír Lucy Ash. Cikke szerint a megszorító politika részeként az államilag támogatott egyetemi helyek számát 40 százalékkal csökkentették februárban, egy héttel a felvételi papírok leadásának határideje előtt, jócskán meglepve ezzel felvételiző diákok tízezreit.

A szerző szerint Orbán Viktor miniszterelnök azzal magyarázta az intézkedést, hogy Magyarországon túl sok diplomás jut túl kevés kvalifikált munkaerőt igénylő munkahelyre. A mérnöki egyetemi helyek támogatását priorizálták, míg a jogi és közgazdasági szakokon drasztikusan megnyírbálták az állami helyeket.

A diákok kifogásolják bizonyos szakok államilag támogatott helyeinek radikális létszámcsökkentését és a diákhitellel járó röghöz kötési szerződést – emlékeztet a cikk. Diákképviselők, szülők és tanárok is tiltakoztak a röghöz kötés ellen, azt állítva, hogy ez ütközik a lisszaboni szerződés rendelkezéseivel, sőt a magyar törvényekkel is.

A BBC cikke megszólaltatta Karsay Dorottya emberjogi aktivistát is, aki szerint nem csoda, hogy minden második magyar diák el akarja hagyni az országot, hiszen könnyebb külföldi egyetemre menni, ahol több lehetőség várja az embert és senki nem mondja meg neki, mit szabad és mit nem szabad tanulnia. „Ha lenne lehetőség a normális életszínvonal biztosítására, akkor nyilván itthon maradnánk” – mondta a BBC riporterének az aktivista.

A lap megkérdezett egy felvételizőt, a 18 éves Birtalan Gergelyt, aki jogász akart lenni, de lecsúszott az államilag támogatott helyről. Úgy érzi, hogy az előző évben jóval nagyobbak lettek volna az esélyei, ám csodaszámba ment volna, ha az ország 50 darab államilag támogatott jogászhallgatóinak egyike ő lett volna. „A szociológiát jelöltem meg a második helyen, de nem ezt akartam, nem erre számítottam és nem ezért tanultam. Most arra kényszerítenek, hogy olyasmit tanuljak, ami nem érdekel” – mondta a megkérdezett diák, aki egy Pest környéki kisvárosból érkezett és nincs lehetősége kifizetni a tandíjat. Ebben szülei sem képesek támogatni. Azt mondja, talán ha korábban értesülnek az új szabályozásról, akkor meglett volna a lehetőségük a takarékoskodásra, de így esély sem volt rá. Úgy véli, a kormányzat elveszi a lehetőséget tőle, hogy egy rendesen fizető állást szerezzen, melyből rendesen adózhatna és járulhatna hozzá a közteherviseléshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik