Belföld

Hoffmannék megelőzték az ÁSZ-t

Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)
Hoffmann Rózsa (Hoffmann Rózsa)

Az oktatásért felelős tárca a felsőoktatási intézmények gazdasági társaságaival kapcsolatos számvevőszéki javaslatokra már korábban hozott intézkedéseket.

Mint írtuk, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésében a felsőoktatási intézmények többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok részesedésének felülvizsgálatát és indokolt esetben megszüntetését javasolta az emberi erőforrások miniszterének. Az ÁSZ-jelentés szerint a felsőoktatási intézmények többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok 2006 és 2010 között összesen 8,9 milliárd forint állami támogatást kaptak, ebből 5,5 milliárd forintot használtak fel. A 2005-ös felsőoktatási törvény biztosítja az intézményeknek, hogy saját bevételeikből és vagyonukból saját hatáskörben gazdasági társaságban részesedést szerezzenek.

A számvevőszék azt javasolta az emberi erőforrások miniszterének, hogy fenntartói és felügyeleti jogkörében eljárva intézkedjen az állami felsőoktatási intézmények felé a részesedések gazdasági számításokon alapuló felülvizsgálatáról és indokolt esetben megszüntetéséről, különös tekintettel az 50 százalék alatti tulajdoni részesedésekre. A megmaradó társaságokra dolgoztassa ki a szakmai feladatellátás és a gazdasági eredményesség mérését biztosító mutatókat – fűzték hozzá. Javasolták továbbá, hogy felügyeleti, illetve fenntartói ellenőrzés keretében a miniszter ellenőrizze a szabálytalanságok megszüntetését.

Az oktatási államtitkárság a korábban meghozott intézkedéseket ismertetve kiemelte: az állami vagyonnal való gazdálkodás ellenőrizhetőbbé vált, az állami felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodását az állami vagyonért felelős miniszter vette át. Kitértek arra is, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény június 30-i módosítása alapján az állami felsőoktatási intézmény vagyonkezelésében lévő társasági részesedések a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vagyonkezelésébe kerülnek szeptember 1-jétől.

Utaltak arra is, hogy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szeptember 1-jétől hatályos, és rendelkezik arról, hogy az állami felsőoktatási intézmények gazdasági főigazgatója felett a nemzeti fejlesztési miniszter gyakorolja a munkáltatói jogokat, tehát az intézkedés az intézmények gazdálkodását az állami vagyonért felelős miniszter közvetlen felügyelete alá vonja. Emellett az intézményi gazdasági társaság felügyelőbizottságába az MNV Zrt. egy tagot delegálni jogosult.

További lépés, hogy az állami felsőoktatási intézmények gazdasági társaságait újjászervezik. A gazdasági társaságok ily módon nem szűnnek meg, a jövőben is szükség van ezen szervezetekre, azonban a társaságokat érintő döntésekben a továbbiakban két felelős, az intézmény gazdasági főigazgatója és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium delegáltja lesz – emelték ki.

Közölték, hogy az új felsőoktatási törvény alapján az állami intézmények intézményfejlesztési terveinek értékelése folyamatban van. Ezek a tervek tartalmazzák a vállalkozási tevékenységekre és vagyongazdálkodásra vonatkozó stratégiát, a kutatás-fejlesztés és innovációs tevékenységekre vonatkozó célokat, megvalósítási lehetőségeket. Az értékelések alapján az állami felsőoktatási intézmények vállalkozási portfólióját felülvizsgálják – jelezte az államtitkárság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik