Belföld

Rónai: a Concordia üzemeltetői öltek

costa-concordia(960x640)(1).jpg (costa concordia)
costa-concordia(960x640)(1).jpg (costa concordia)

Január 13-án, 4200 utassal a fedélzetén futott zátonyra a Costa Concordia. A tragédiának 17 halálos áldozata volt, köztük egy magyar hegedűművész. Fehér Sándor családja most 400 millió dolláros kártérítést követel.

A Titanicnál is nagyobb volt az a hajó, mely idén januárban Giglio szigeténél, a toszkán partoknál futott zátonyra, alig néhány órával azután, hogy elhagyta Civitavecchia kikötőjét. A tragédia körülményeit máig vizsgálják a szakemberek, de egyes feltételezések szerint mindez elkerülhető lett volna, ha a kapitány Francesco Schettino nem merészkedik olyan közel a parthoz. A 4200 utas közül, 17 ember vesztette életét, így Fehér Sándor is. A hegedűművész családja úgy döntött, a philadelphiai kacsahajó balesetben érintett magyarok képviselőjére, Rónai Péterre bízzák a kártérítési eljárás elindítását és lefolytatást. Az Amerikában élő, magyar származású ügyvéd hétfőn be is nyújtotta a 400 millió dolláros, azaz közel 9 milliárd forint értékű keresetet. Győri látogatásakor ezzel kapcsolatban adott exkluzív interjút portálunknak. „400 millió dollárra perelünk, ez elsőre talán soknak tűnik, de azért ilyen magas ez az összeg, mert a cégeket nem lehet börtönbe zárni, csak büntetni. Lehet, hogy a kapitány is felelős valamiben, de nem ő ölte meg azokat az embereket akik a Concordián elhunytak, hanem a hajót üzemeltető társaságok. A baleset egy nagyon kicsi ütés volt, az utasok azért sérültek és haltak meg, mert a fedélzeten nem volt rend, a biztonság szempontjából nem voltak felkészülve egy ilyen katasztrófára” – hangsúlyozta az ügyvéd.

Hogy megkapjuk-e ezt az összeget az nehéz kérdés. Olyan mintha arra kellene fogadni, hogy hogyan végződik a második félidő után egy foci meccs. Nem tudjuk, hogy mi lesz az eredmény, és, hogy ki fog nyerni”- tette hozzá Rónai Péter, aki azt is elárulta, hogy a többi érintett magyar károsultat is ő képviseli az ügyben. Két személynek már sikerült megállapodnia a hajó társasággal, a másik két személy tárgyalása jelenleg is folyamatban van. Erről azonban nem árulhatott el részleteket az ügyvéd.

A Philadelphiában 2 évvel ezelőtt történt balesettel párhuzamot vonva a Győr24 arra is kíváncsi volt, hogy számíthat-e a hegedűművész családja ilyen magas összegre, akkor ugyanis a magyar fiatalok hozzátartozóival 17 millió dolláros megállapodás született. „Ahogy már említettem, ez olyan mint egy meccs, nem lehet tudni, ki, és mennyit nyer. Amerikában máshogy működik a jogrend, ott per közben is születhet bármikor személyes megállapodás. Általában ezt szokták választani a cégek” – mondta Rónai.

Az ügyvéd végezetül hozzátette, ha pereskedésre kerülne a sor, akkor azt vagy Olaszországban, vagy Amerikában folytatják le a hatóságok, de mivel a Costa Concordia üzemeltetése is amerikai érdekeltség alá tartozik, most harcolnak azért, hogy a per is az államokban legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik