rába nyrt (rába nyrt)
Belföld

Eredményes félévet zárt a Rába gépgyár

A második félévében ismét dinamikus bővülés jellemezte a Rábát: a társaság 16,8 százalékkal növelte árbevételét az előző év hasonló időszakához képest, amely így elérte a 21,2 milliárd forintot. A cégcsoport összességében közel 1 milliárd forintos teljes átfogó eredménnyel zárta az év első felét.

A Rábánál az árbevétel emelkedés mértéke negyedéves szinten határozottabb, az előző év hasonló időszakához képest 28 százalékot tett ki, a még mindig zsugorodó európai piac valamint az emelkedő alapanyag- és energiaárak közepette. A társaság hosszú távú stratégiájában megfogalmazott és a korábbi időszakokban bejelentett üzlet- és termékfejlesztési projektek a piaci mozgások ellenére is biztosították az árbevétel folyamatos emelkedését.

A féléves teljesítmények hajtóereje a Futómű üzletág volt, amellyel a nemzetközi piac azonosítja a Rábát. Az árbevétel csaknem 22 százalékkal emelkedett, a termékösszetétel is kedvező irányba mozdult. Határozott forgalomnövekedés jelentkezett az amerikai piacokon, de a prémium vevőkkel szorosabbra fűzött stratégiai partnerkapcsolatoknak köszönhetően a szűkülő EU piacon is több mint 18 százalékkal növelte árbevételét a vállalat. A Jármű üzletágnál a belföldi piac rosszabbul teljesített, az európai export azonban 45 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest. Valamennyi üzletág az első negyedévhez hasonlóan ismét pozitív üzemi eredménnyel zárt.

EBITDA szinten a Rába csoport az első hat hónapban 1482 millió forint eredményt ért el, ami 16,2 százalékos emelkedésnek felel meg. A Futómű üzletágban az EBITDA közel 70 százalékkal, 607 millió forintra nőtt. A társaság összességében 958 millió forintos teljes átfogó eredményt ért el az év első hat hónapjában, szemben a tavalyi 252 milliós eredménnyel.

„Árbevételünk dinamikus növekedését a nemzetközi élvonalba tartozó vevőinkkel ápolt kapcsolataink és az intenzív termékfejlesztés alapozta meg, amelyek a negatív piaci mozgások ellenére is stabil növekedési lehetőséget nyitnak a vállalat előtt. Futómű üzletágunk az eredmények tükrében továbbra is fejlődésünk meghatározó motorja. Globális piacvezető partnereink ma már egyértelműen számolnak kutatás-fejlesztési képességeinkkel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a közelmúltban a kiválasztott szegmensekben egyre többen tették le Rába termékek mellett a voksukat. Jelenleg is futó fejlesztéseink presztízse egyben komoly piacépítési potenciált is jelent.” – emelte ki Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.