Belföld

10 napot kapott a MAL – az ajkaiak tüzelőanyag-készlete forog kockán

Az ajkai lakosság őszi tüzelőanyag-készlete kerülhet veszélybe, ha a MAL Zrt. nem törleszti kintlévőségeit.

Tíz nappal meghosszabbította az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a MAL Zrt.-nek a timföld gyártásához nyújtott gőzszolgáltatást, a következő tárgyalások lezárásáig így működhet a gyár.

„Tíznapos moratóriumban állapodtunk meg a MAL Zrt.-vel, jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytatunk a csaknem másfél milliárd forintos tartozás kiegyenlítéséről” – mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója a szerdai tárgyalásokat követően.

Egy hete azt közölték, hogy az erőmű nem képes tovább finanszírozni a MAL Zrt. kintlevőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

Az akkori tájékoztatás szerint a tetemes tartozás miatt július 31-én az erőmű átállt volna egy olyan technikai szolgáltatási szintre, amely mellett a timföldgyár már nem tud termelni. Mivel a szolgáltatást július 20-án már korlátozták, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest.

Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. vezérigazgatója akkor azt közölte: biztos abban, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt. lehetőségeihez mérten támogatja a timföldgyárnak a munkahelyek megőrzésére kidolgozott reorganizációs programját, és folytatják az adósság törlesztéséről szóló tárgyalásokat.

Mint arról korábban írtunk, a MAL Zrt. vállalta, hogy korábbi tartozásait is megtéríti, ám ez nem történt meg, így a MAL jelenleg több mint 1 milliárd 400 millió forinttal adósa az energiaszolgáltatónak. Ha nem történik változás, és az erőmű egy ponton  nem ad több gőzt a cégnek, ez visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő.

Ajka is megsínyli, ha nem jut hozzá kintlévőségeihez a Bakonyi Erőmű Zrt., ugyanis nem lesz pénze az őszi tüzelőanyagra, így a város fűtés nélkül maradhat. Ajka polgármestere, Schwartz Béla szerint ez nem fordulhat elő.

Az is igen súlyos következményekkel járna, ha a MAL kénytelen lenne korlátozni vagy beszüntetni tevékenységét. 6 ezer ember munkája kerülne veszélybe, ami azt jelentené, hogy a vörösiszap-katasztrófát társadalmi katasztrófa követné a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik